Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание

...
Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание
Коментари Харесай

Сводка на войната 27.01.23: За какви изтребители мечтаят украинците? - Анализи и Коментари

Сводка е план на двама публицисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последствия за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 година на български ().

Според украинските военновъздушни сили на 26 януари Русия е употребила две балистични ракети при удари против Украйна. Те бяха изстреляни от изтребители-бомбардировачи Миг-31К против две цели в енергийната инфраструктура на страната - в региона на Запорожие и в Киев. Тези ракети, наричани в Русия X-47 Кинжал, се пускат на доста огромна височина. Когато се намират над задачата си, те пикират с доста висока скорост, задвижвани само от гравитационната мощ. Засега украинските военновъздушни сили не разполагат със средства за прихващането им, а Русия, чиито ресурси са на привършване, ги употребява единствено против цели от огромен стратегически интерес. Руските изтребители-бомбардировачи Миг-31К нормално изхвърчат от Беларус и постоянно провокират въздушни паники в Украйна.

Руските въздушно-десантни сили (ВДВ) в необикновена за тях роля . Тези десантчици с небесносини барети, бяха перлата в короната на съветската войска, способни да се разпрострат за няколко часа там, където врагът минимум чака. Днес " сините барети " явно се употребяват като елементарни пехотинци във войната в Украйна или даже като пушечно месо. След като няколко пъти отхвърля да изпрати бойците си " на сигурна гибел " техният пълководец, военачалник Михаил Теплински, влиза в изострен спор с съветския общоприет щаб, управителен от Валерий Герасимов, който става началник на " специфичната военна интервенция ". Според някои съветски коментатори, Теплински сега е в оставка, или е най-малко отхвърлен от вземането на решения в бойните дейности. Множество източници, в това число книгата ZOV на Павел Филатиев, който дезертира от ВДВ, преди да потърси леговище във Франция, удостоверяват потреблението на парашутистите в жестоките окопни борби в Източна Украйна - може би тъй като са най боеспособните в постоянната войска.

Сергей Лавров завършва африканската си обиколка с изненадващо посещаване при еритрейския деспот . На 26 януари съветският външен министър приключи второто си пътешестване в Африка за последните шест месеца със спирка в Асмара, столицата на Еритрея. Страната в Африканския рог получава самостоятелност от Етиопия през 1993 година и от този момент е ръководена с стоманена ръка от Исаяс Аверки. Еритрея беше една от дребното страни, дружно с Русия, Беларус, Северна Корея и Сирия, които гласоподаваха срещу резолюцията на Организация на обединените нации, осъждаща съветската експанзия в Украйна през март 2022 година Еритрейската войска е обвинена в закононарушения против цивилното население в района Тиграй в Северна Етиопия, където поддържа етиопските сили против тиграйските бунтовници. Преди визитата си в Асмара Лавров посети Южна Африка, Есватини (бивш Свазиленд) и Ангола тази седмица.

След западните танкове Украйна стартира да мечтае и за изтребители

Въпреки че договарянията лишиха месеци и че не е ясно по кое време фамозните западни тежки танкове ще дойдат в Украйна, Киев афишира победа. В Украйна даже се приказва за " танкова коалиция " против Русия. Междувременно украинците започнаха да мечтаят за друга, още по-сложна доставка: съвременни изтребители, като тези на армиите от Атлантическия съюз. " Трябва да вземем тези самолети. Това е нашата фантазия и задача ", сподели президентът Володимир Зеленски. Според украински дипломати въпросът към този момент е в развой на подготовка ; Дмитрий Кулеба даже оповести фрагменти от диалози със западен сътрудник, които подсказват, че се готви " договорка ". От страна на западните съдружници на Киев се следи ясна еволюция по въпроса за доставката на изтребители: те минаха от " никога " към самолети от руски вид (които някои страни като Полша, Словакия, България или Северна Македония биха доставили), преди съществено да обмислят оборудването на украинските военновъздушни сили с съвременни западни самолети. Въпросът ще бъде разискван през февруари на идната среща на съюзническите страни в американската база в Рамщайн, Германия. Нидерландия към този момент съобщи, че е подготвена да достави на Украйна F-16.

Тези F-16 са най към този момент предмет на украинските фантазии. Този американски многоцелеви изтребител е на въоръжение в множеството страни от Атлантическия алианс. Неговият " по-голям брат " F-15, е употребен извънредно от Военновъздушни сили на Съединени американски щати и Израел.
Други загатват немския Tornado или шведския Grippen.

Но не е задоволително да имаш нов аероплан, би трябвало да имаш и водачи, които да го могат да го употребяват, и наземни екипи, които да го поддържат и да го въоръжават с ракети. И положителни писти. Към днешна дата Украйна не разполага с нищо от това. " Първо би трябвало да намерим самолета, а останалото ще последва ", съобщи представителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат.

Логично, всички погледи са ориентирани към Съединени американски щати. Макар че администрацията на Съединени американски щати публично изключи опцията за изпращане на самолети F-16 или F-15 за момента, законодателите отделиха забележителен бюджет за образование на украински водачи. Според украинските военни специалисти - най-оптимистично настроените - откакто бъде взето решение за изпращане на F-16, те могат да бъдат въведени в употреба за шест месеца. Според тях тези самолети могат да се окажат решаващи за продължаването на войната: " Проблемът с Кримския мост, пристанището на Севастопол и снабдителните бази на съветската войска ще бъде решен с един размах ", споделя Валерий Романенко.

От съветска страна, даже и да се признава заплахата която съставлява този комфортен и свръхбърз изтребител, във връзка с останалото има доста повече песимизъм, което не е изненадващо. За пилотския инструктор Андрей Красноперов образованието на водачи за шест месеца не е реалистично. " Това лишава четири години, това е интернационален стандарт и украинците го знаят ", споделя той. Затова, съветските специалисти считат че Украйна има намерение да наеме " наемници ", които да ръководят нейните F-16, още повече че за такива дефицит няма. Остава въпросът за пистите: съгласно съветските източници, множеството от тях са унищожени още при започване на войната.

Но украинците са безапелационни, че ще съумеят да преодолеят всички песимистични прогнози - както са го правили и в предишното - при изискване че най-сетне съумеят да управляват небето над главите си.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР