Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание

...
Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание
Коментари Харесай

Сводка на войната 23.01.23: Мароко доставя танкове на Украйна, ЮАР се сближава с Москва - Анализи и Коментари

Сводка е план на двама публицисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последствия за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 година на български ().

Южна Африка се сближава с Москва. В понеделник, 23 януари, съветският външен министър Сергей Лавров посети Южна Африка, където се срещна с сътрудника си Наледи Пандор. " Винаги ще бъдем подготвени да подкрепим мирното разрешаване на споровете на африканския континент и по света ", сподели Пандор. Досега страната ѝ е беше неутрална в украинския спор. Въпреки това сред 17 и 27 февруари Южна Африка ще взе участие в взаимни военни учения с Русия и Китай. Ученията ще се проведат край Дърбан и Ричардс Бей, на изток от южноафриканското крайбрежие. Точно тогава, на 24 февруари, ще бъде маркирана първата годишнина от съветското навлизане в Украйна. Може ли Претория към момента да твърди, че е неутрална? За Сергей Лавров, който прави второто си посещаване в Африка в границите на шест месеца - през юли той посети Египет, Конго-Бразавил, Уганда и Етиопия - Южна Африка във всеки случай е мощен съдружник, който споделя с Русия визията за многополюсен свят. От 2011 година Южна Африка е член на БРИКС - група от бързоразвиващи се страни, които отхвърлят американската надмощие, дружно с Бразилия, Китай, Индия и Русия - и ще бъде хазаин на идната среща на върха през август. Алжир, Аржентина и Иран могат да аплайват за участие. Москва към този момент се приготвя за срещата на върха Русия-Африка, планувана за 23 юли в Санкт Петербург. Това ще бъде вторият по рода си среща след тази в Сочи през октомври 2019 година

Доставя ли Мароко танкове Т-72Б на Украйна? Според алжирския уеб страница Menadefense.net Кралство Мароко е трансферирало танкове Т-72Б в Чешката република, с цел да бъдат осъвременени, преди да бъдат предадени на украинските въоръжени сили. Така Мароко, която до момента се въздържаше да вземе страна в спора, ще бъде първата африканска страна, която ще достави оръжие на Киев. В началото на ноември Съединените щати и Нидерландия оповестиха, че работят с Чешката република за доставката на 90 осъвременени танка Т-72Б за Украйна, като чешката оръжейна компания Excalibur Army ще извърши ремонта и модернизацията, а Съединените щати и Нидерландия ще си поделят сметката от 90 млн. $. Чешкият министър на защитата посочи, че тези танкове от 80-те години на предишния век няма да бъдат взети от запасите на чешката войска, която употребява към този момент различен стандартизиран машини. Участва ли Рабат в интервенцията, като изпраща част от контингента си от Т-72Б? Според Menadefense.net решението за доставка на оръжие за Украйна е взето от мароканското кралство по време на срещата в Рамщайн, проведена на 26 април 2022 година, под натиска на Съединени американски щати. Танковете Т-72, с които разполага Мароко, са закупени втора употреба от Беларус през 1999 и 2000 година

[Под лупа] " Убит в микробус на СБУ и изхвърлен на улицата "  

На 18 януари The Wall Street Journal (WSJ) описа една история, почтена за сериал на Netflix: тази на украинския банкер Денис Кирейев, който беше погубен на 5 март от контраразузнаването на страната му, което го подозираше, че е съветски сътрудник, след което беше заровен с почести на народен воин и награден от президента Зеленски за " изключителни заслуги към родината ".

Всъщност Денис Кирейев работи за ГУР, украинското военно разузнаване, под директното управление на своя шеф, младия военачалник Кирил Буданов. В изявление за WSJ той счита, че без информацията, предадена от Кирейев, руснаците са могли да " завладяват Киев за три дни ", както е предвиждал първичният им проект. Денис Кирейев е предизвестил извънредно тъкмо за идното нахлуване и е дал по този начин на украинската войска няколко скъпи часа, с цел да приготви по-добре защитата на столицата.

Денис Кирейев също беше част от екипа украински договарящи, които участваха в двете срещи с съветските си сътрудници при започване на март. По молба на Буданов задачата му е да " завоюва време ".

Според Буданов Кирейев е работил за ГУР от 2009 година и несъмнено не е бил съветски разузнавач. " От гибелта му завоюваха тези, които не желаеха Украйна да победи в тази война ", съобщи Буданов пред пресата след публикуването на публикацията. Той дава и някои спомагателни детайлности за това, което от ден на ден наподобява на извънсъдебна екзекуция, осъществена от негови сътрудници от СБУ. Арестуван на път за среща с началника на СБУ, Кирейев е отведен в микробус, където е убит, а тялото му е изхвърлено на улицата.

Смъртта му е доказателство освен за жестоката битка за въздействие сред ГУР и СБУ, само че и за проникването на съветски сътрудници в последната. Малко след този епизод Володимир Зеленски уволнява шефа на СБУ и доста висши чиновници, обвинени в държавна измяна, и афишира огромна чистка на службата от съветски къртици. До момента са отворени към 650 правосъдни следствия.

[История] Неуспешното бягство на офицера от ФСО Михаил Жилин от Русия 

36-годишният Михаил Жилин е прекарал цялата си военна работа във ФСО - службата за сигурност която охранява Владимир Путин, същинска преторианска армия на кремълския водач с предан и добре подготвен личен състав.

Михаил работи надалеч от епицентъра на службата - в Новосибирск, в районния офис на ФСО където отговаряше за връзките с Москва. В края на септември научава, че е включен в листата на сътрудниците на ФСО, които ще бъдат изпратени в анексираните територии на Украйна, с цел да поддържат окупационните управляващи.

Това е извънредно мечтана позиция за представителите на специфичните служби: те удвояват или даже утрояват заплатата си, до момента в който заемат постове надалеч от бойните дейности. Това е и трамплин за покачване при завръщането им. Но Михаил, за разлика от всички свои сътрудници, е съперник на войната. Съпругата му има близки и родственици в Украйна, а и самият той не е доста податлив да влезе в ролята на окупатор: " Когато поставих клетва, споделих, че съм подготвен да жертвам живота си, с цел да защитя страната си. Не с цел да нападнем прилежаща страна ", споделя той.

Затова в края на ноември той и брачната половинка му Екатерина вземат решение да избягат с двете си деца на 11 и 8 години в прилежащ Казахстан. Те пътуват с кола дружно с майка си и минават безпроблемно, Михаил няма паспорт, по тази причина взема решение да пресече границата пешком, през гората и да се причисли по късно към фамилията си.

Арестуван от казахстанската полиция, той незабавно подава молба за леговище, която е отхвърлена месец по-късно. Признат е за отговорен за нелегално влизане в Казахстан и на 29 декември е върнат в Русия, където чака правосъден развой на който сигурно ще бъде наказан за бягство от службата си в Украйна, Но не толкоз тази вероятност плаши брачната половинка му. След като попадне в пандиза, той ще бъде идеалният " претендент " за принудително рекрутиране от групировката " Вагнер ", която евентуално даже ще му повери командването на една от своите щурмови елементи и ще го изпрати на фронтовата линия, споделя тя.

В продължение на няколко Екатерина се бори с казахстанската правосъдна система, с цел да избави брачна половинка си от депортиране, на вятъра. Почти всичките им спестявания отиват за юристи. С последните пари тя купува самолетни билети, Според радио Свободна Европа тя преди малко е пристигнала във Франция с двете си деца и възнамерява да подаде молба за леговище.





Можете да

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР