Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание

...
Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание
Коментари Харесай

Сводка на войната 19.01.23: Трънливият път на руските дезертьори и отказващите военна служба - Анализи и Коментари

Сводка е план на двама публицисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последствия за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 година на български ().

" Това не са хора, които елементарно се заменят ", съобщи президентът Володимир Зеленски, отдавайки респект на жертвите на злополуката на хеликоптера, пренасящ министъра на вътрешните работи Денис Монастирски и неговия екип. При злополуката умират общо 14 души, в това число едно дете, когато самолетът се разрушава в детска ясла в Бровари, предградие на Киев. До сряда вечерта 25 души, в това число 11 деца, са към момента настанени в болница. Тази покруса обезглави едно от основните министерства в страната което дава отговор за Националната армия, която взе участие директно в бойните дейности. Освен министъра, при случая умират и неговият заместител, Евгений Енин, също на 42 години, и държавният секретар Юрий Любкович, на 33 години. Монастирски е и член на Националния съвет за защита и сигурност. Що се отнася до Енин, той е отговарял за събирането на доказателства в подтекста на делата които Киев има намерение да заведе против Русия пред интернационалното правораздаване. И най-после, както напомня Стефан Сьоан, френски публицист в Киев, Монастирски е бил непосредствен другар на президентската двойка. Когато Елена Зеленски, която в този ден е в Давос, научава за гибелта на " Денис ", тя се разплаква неудържимо, споделя той.

Трънливия път на съветските дезертьори и отказващите военна работа . Около 300 000 нови членове са се включили към съветската войска след оповестяването на " частична готовност ", която, както стана ясно неотдавна, не е лимитирана във времето. Трудностите, с които се сблъскват някои от тях, са предмет на многочислени свидетелства, в това число публични. Те са зле екипирани, настанени, хранени, а доста постоянно и зле осведомени, и надали могат да трансформират хода на войната. Някои от тях явно са разбрали това и се пробват да се върнат обратно. Но по какъв начин? Украинските сили са дали на искащите да дезертират сложна скица, наречена " Искам да остана жив " с телефонен номер, бот в интернет, а в последно време даже и дрон, който да насочва бъдещите дезертьори по какъв начин безвредно да се предадат. Без да стигат до такива крайности някои " мобики " просто желаят да се приберат вкъщи. Такъв е казусът с осемте младежи от Калининград, които в края на декември се качиха с оръжието и оборудването си в две таксита край Луганск, Източна Украйна. Посока: " допустимо най близо до Москва и най надалеч от фронта ", обясниха те по-късно. Стигайки в Подолск, в Подмосковието, те отиват в първия полицейски сектор, където се предават дружно с оръжието си. В момента тях ги чака съд и до 15 години затвор. Други нямат подобен шанс: в Липецка област един от другарите им, който се крие в плевня, е погубен от специфичните сили откакто отхвърля да им се подчини. Жертви на посттравматичен стрес или просто уплашени от действителността на тази война, други избират формалния път, като се афишират за негодни за присъединяване в бойни дейности или за отказващи военна работа по съвест. Някои търсят и здравна помощ, без огромен триумф. Според техните свидетелства те доста рядко биват изслушвани, а в противен случай - подлагани са на напън или даже на принуждение, с цел да се върнат колкото се може по бързо на фронта.

Александър Вучич надига глас... против Русия , което е изненадващо от човек, който дружно с унгарския водач Виктор Орбан е считан за един от последните " другари " на Владимир Путин на европейския континент. Сръбският президент за първи път осъди опитите на наемническата формация " Вагнер " да вербува жители на страната му. След това, в изявление за американската организация Bloomberg, той удостовери, че за него " Крим и Донбас са украински и ще останат такива ". Въпреки че позицията на Вучич по този въпрос не наподобява да се е трансформирала - Сърбия в никакъв случай не е признавала анексиите, с цел да не сътвори казус с Косово - доста коментатори се питат дали западният напън върху сръбския президент не е дал резултат, най-малко краткотрайно. От началото на войната Александър Вучич играе комплицирана игра, пледирайки за европейска интеграция на страната си и усърдно заобикаляйки да включи в каквито и да е наказания и даже рецензии на Кремъл. Сърбия сигурно е и единствената европейска страна, която приема както руснаците, които бягат от мобилизацията, по този начин и тези, които я поддържат.

България " дискретно избавя " Украйна при започване на войната, като ѝ доставя муниции и гориво, твърди немският вестник Die Welt в следствие, оповестено и от неговия сътрудник Politico. Разследването, основано главно на показанията на тогавашния министър-председател Кирил Петков и министъра на финансите Асен Василев - двамата " Харвардци ", които ръководеха България сред октомври и юли предходната година, твърди, че макар формалния си отвод да доставя оръжие на Украйна, София е помогнала доста на украинската войска, като е доставила скрито муниции от руски вид и гориво. Тези " разкрития " се считат за обществена загадка в страната, защото няколко изявления към този момент са съобщавали за масиран експорт - посредством трети страни - на оръжия и муниции, създадени в България. Правителството на прозападния Кирил Петков, който персонално поддържаше военната помощ за Украйна, трябваше да се преценява с гневната опозиция на един от съдружните си сътрудници, Социалистическата партия (бивша комунистическа), която се закани да го смъкна, в случай че София се осмели да изпрати " даже един патрон в Украйна ". Позиция, подкрепена от президента на страната Румен Радев, който смяташе - и към момента счита - че изпращането на оръжие на Киев е еднакво на " замесване във войната ". Това не попречи следствието да зарадва прозападните среди в България. Чуха се и някои рецензии към дуото Петков-Василев, в този момент е в съпротива, че желае да " пренапише историята " в своя изгода. Все отново, тези доставки на Украйна на нефт и муниции не са били дарения, а са били плащани в брой от Киев или от неговите американски или английски съдружници, признава Die Welt.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР