Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание

...
Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание
Коментари Харесай

Сводка на войната 13.01.23: Генералите Герасимов и Суровикин са само бушони - Анализи и Коментари

Сводка е план на двама публицисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последствия за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 година на български ().

Междувременно в Ялта, Крим, животът продължава както нормално, написа " Крим реалии " - рускоезичният уеб страница на Радио Свобода, отдаден на окупирания полуостров. Палми, мек климат, оживени улици и кафенета край морето, макар спада на туристите в тази " перла на Черно море ". Новогодишните илюминации към момента са там, както и изложбата навън, отдадена на побратимяването сред Ялта и Баден-Баден, въпреки че бъдещето на тази " безконечна дружба " през днешния ден остава повече от нестабилно. Реалността на войната също е налице, само че тя не се вижда незабавно. Някои от улиците в града са преименувани на млади мъже, паднали във войната; гробовете им изпълват гробищата в покрайнините на градовете и селата, а полицейските патрули се усилват при настъпването на нощта. Буквата Z, знак на съветското навлизане в Украйна, участва даже на афишите на музикални концерти.

" Като всеки руснак, родолюбец на родината си, аз поддържам тази интервенция. И ще направя всичко по силите си, с цел да ускоря приближаването на успеха ", съобщи Бут, който беше освободен и предаден на Русия в подмяна на американската баскетболистка Бритни Грийнър на 8 декември. Предстои да разберем по какъв начин този човек, който е наказан на 25 години затвор за трафик на оръжие в Съединени американски щати, възнамерява да помогне на родината си. " Никога не съм бил търговец на оръжие ", споделя той, само че е подготвен да се върне в " транспортния и авиационния бранш ". След завръщането си в Русия, където е посрещнат като воин, Виктор Бут прави голям брой изказвания в поддръжка на политиката на Кремъл. Той се причислява и към Либерално-демократическата партия на Русия - националистическа и прокремълска партия, учредена от починалия Владимир Жириновски, от която сигурно ще бъде претендент за народен представител.

Генералите Герасимов и Суровикин са единствено бушони и са на постовете си с цел да гълтам рецензиите за решенията на Владимир Путин, споделя украинският боен специалист Роман Свитан. Коментирайки неотдавнашните промени отпред на командването на съветските сили в Украйна, някогашният боен вижда в тях на първо място " прозорец от благоприятни условия " за украинската войска. Според него назначението на " паркетен военачалник " като Виталий Герасимов единствено ще затрудни така и така мудната командна стълбица на съветската войска, което сигурно ще улесни задачата на украинците, в случай че решат да проведат " избрани настъпателни дейности ". Но с цел да се случи това, те би трябвало да работят бързо, счита той.

" Закон срещу негодяите ": съветски депутати и служители се съревновават по какъв начин по-твърдо да санкционират тези, които са напуснали Русия след началото на войната, критикувайки нашествието в Украйна. В последното си предложение Вячеслав Володин, ръководител на Думата, долната камара на съветския парламент, декларира, че тяхната благосъстоятелност и активи в Русия би трябвало да бъдат иззети от страната. " Тези негодяи през днешния ден си живеят умерено в чужбина. Те дават парцелите си чартърен и не престават да получават пари за сметка на съветските жители. В същото време те си разрешават да клеветят Русия и да наскърбяват нашите бойци и офицери. Те имат възприятие за безотговорност и имат вяра, че правораздаването няма да ги доближи ", споделя той. За тези, които са напуснали Русия без да заемат обществена позиция против войната, депутатите обмислят нарастване на налога, в случай че продължат да работят отдалечено за съветски компании.

[Под лупа] Подозрително придвижване на съветски кораби и подводници в Черно море

На 11 януари, пристанището в Новоросийск на съветското черноморско крайбрежие ненадейно се изпразва. Само няколко кораба остават на място. Според профилирания уеб страница Naval News най-големият десантен транспортен съд в Черно море " Пьотр Моргунов " е напуснал пристанището съпроводен от трите подводници клас " Кило ", намиращи се също в Новоросийск. " Пьотр Моргунов " беше употребен неотдавна за доставяне на Севастопол след офанзивата, която повреди Керченския мост на 8 октомври. Но този път не наподобява да е елементарна снабдителна задача, защото е съпроводен от три подводници клас " Кило " - най-мощния съветски военноморски актив в Черно море.

Тези подводници се употребяват, наред с другото, за изстрелване на крилати ракети " море-земя " " Калибър " и до септември бяха на док в пристанището на Севастопол, откъдето обстрелваха Украйна, преди да бъдат изтеглени в Новоросийск след украинските офанзиви против Севастопол. За какво става дума? Упражнение? Или защитна мярка? Пристанището в Новоросийск, което се считаше за предпазено от украински офанзиви заради своята раздалеченост от линията на боевите дейности, въпреки всичко беше ударено от дрон на 18 ноември. Но от този момент насам съветските военноморски сили слагат бонови заграждения, с цел да защитят своите кораби.

Най-вероятното пояснение е, че се приготвя огромна морска интервенция, а не просто ракетен удар. Комбинацията от кораби-амфибии и подводници подсказва на Naval News, че това може да е подготовка за десант, който да бъде ориентиран към Югозападна Украйна, с цел да се откри сухопътен мост към Приднестровието. Това беше и огромната упоритост - до момента осуетявана от украинската опозиция - на съветския общоприет щаб през цялото време на войната. Ролята на подводниците в тази интервенция би била разследваща и защитна към корабите-амфибии и персоналния им състав. Учение, отвлекателна маневра или същински десант: щo се отнася до същинското естество на тази интервенция, сигурно ще получим отговор през идващите дни.





Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР