Свикнали сме зрелият домат да е червен или розов. Но

...
Свикнали сме зрелият домат да е червен или розов. Но
Коментари Харесай

Агроном отглежда единствените в България кайсиеви домати от Перу СНИМКА

Свикнали сме зрелият домат да е червен или розов. Но той може да бъде бял, жълт, оранжев или лилав. Кайсиеви домати от Перу отгледа агрономът от Велико Търново Роман Рачков. Екзотичните сортове домати са една от пристрастеностите на 52-годишният агроном и ръководител на Българската асоциация за биологична и растителна отбрана Роман Рачков.

Неговият жълт домат е с формата и цвета на зряла кайсия и с високо наличие на желязо и витамин В5:
„ След като съм агроном, е обикновено да съм разпален да отглеждам разнообразни селскостопански култури, по-скоро ненормално би било противоположното ", сподели Роман Рачков пред БНР.

Всяка година опитвам с най-малко два-три непознати за България сорта и това го прави от 15-20 години.



"Това е един остарял вид домат, който произлиза от Перу, където в действителност е и мястото на генезис на домата като културно растение. Много остарял вид, фермерски, нехибриден с забавен цвят и форма и вкусовите му качества са превъзходни.

Роман Рачков поръчва семената за доматите, които отглежда, от сътрудници или от генетични банки. Не е последовател на тезата, че българският домат е най-вкусен. Вкусовите качества се дефинират повече от вид и генотип, в сравнение с база географско разположение, изяснява агрономът от Велико Търново.

„ Според мен изрично е това, че българският домат е най-вкусен и най-хубав в Европа, дори съгласно някои хора и в света, е безспорен мит. Българските сортове домати датират най-старите, които даже не са непокътнати у нас, от втората половина на XIX век. До средата на XIX век домат в България не е отглеждан, само че тогава идват и картофите в България.

Така че ние имаме доста дребна история на развъждането на този тип домат, нямаме доста остарели непокътнати сортове, фермерска селекция "

Интересни са мрачно лилавите американски домати, които са и доста здравословни, изяснява агрономът Роман Рачков:

„ Към 2010 година има няколко американски селекции, които са кръстоска сред културния домат и диви форми на домат, които са извънредно богати на антоциан. При осветление от слънцето почерняват както човек като отиде на море почернява. Стават мрачно виолетови. Това се дължи на високото наличие на антоциани, които са доста потребни за човешкия организъм. Отглеждал съм такива домати и считам да продължа. Ще опитвам с коктейлни домати, които са жълто-лилави ".

Българският фермер бърка в маркетинговите си тактики, разяснява Рачков. Гледат приблизително ранни домати и излизат на пазара, когато цената му е най-ниска и „ плачат “, че гръцките и турските домати им подбиват цените. Няма по какъв начин да не е по този начин, тъй като, за разлика от България, там доматите се отглеждат в неотопляеми оранжерии. Цената на лилавия домат във Франция е 8-9 евро за кг, посочи агрономът.

Не единствено екзотични за визиите ни сортове домати отглежда Роман Рачков. От години той сполучливо опитва и с пеперуди, чиито яйца продава на колекционери и профилирани ферми в Европа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР