Световната здравна организация /СЗО/ съобщи, че на Маршаловите острови и

...
Световната здравна организация /СЗО/ съобщи, че на Маршаловите острови и
Коментари Харесай

Защо СЗО издава предупреждение за друг произведен в Индия сироп за кашлица?

Световната здравна организация /СЗО/ заяви, че на Маршаловите острови и Микронезия е открита партида нечист сироп за кашлица , създаден в Индия, предава „ BBC “.

СЗО съобщи, че тестваните проби от сироп Guaifenesin TG, създаден от основаната в Пенджаб QP Pharmachem Ltd, демонстрират „ неприемливи количества диетиленгликол и етиленгликол . И двете съединения са токсични за хората и могат да бъдат съдбовни, в случай че се употребяват. В изказването на СЗО не се прецизира дали някой се е натровил.

Последният сигнал идва месеци откакто СЗО свързва други сиропи за кашлица, създадени в Индия, със смъртните случаи на деца в Гамбия и Узбекистан . Судир Патак, ръководещ шеф на QP Pharmachem, разяснява пред „ BBC “, че компанията е изнесла партидата от 18 346 бутилки за Камбоджа, откакто е получила всички нужни регулаторни позволения. Той посочи, че не знае по какъв начин продуктът е стигнал до Маршаловите острови и Микронезия.

„ Не изпратихме тези бутилки в тихоокеанския район и те не бяха сертифицирани за приложимост там. Не знаем при какви условия и условия тези бутилки са достигнали до Маршаловите острови и Микронезия “ , разяснява Патак, добавяйки, че компанията му е изпратила правно уведомление до компанията, изнесла партидата медикаменти за Камбоджа.

В изказването на СЗО се споделя, че продуктът, който се употребява за облекчение на затлачванията в гърдите и признаците на кашлица, е тестван от австралийския лекарствен регулатор, Therapeutic Goods Administration.

Сиропът се предлага на пазара от Trillium Pharma, основана в щата Харяна. „ BBC “ не можа да се свърже с представител на Trillium по телефона. Индийското държавно управление не е реагирало на последния сигнал.

В изказването се прибавя, че „ нито посоченият производител, нито търговецът са дали гаранции на СЗО за сигурността и качеството на тези артикули “ .

Индия е най-големият експортьор на генерични медикаменти в света, задоволявайки огромна част от медицинските потребности на разрастващите се страни. Но през последните месеци доста индийски компании бяха подложени на инспекция за качеството на техните медикаменти, като специалистите показаха опасения по отношение на индустриалните практики, употребявани за производството на тези медикаменти.

През октомври СЗО разгласи световен сигнал и свърза четири сиропа за кашлица, създадени от Maiden Pharmaceuticals, със гибелта на 66 деца от бъбречни пострадвания в Гамбия. Както индийското държавно управление, по този начин и компанията Maiden Pharmaceuticals отхвърлиха обвиняванията .

През март Индия анулира лиценза за произвеждане на компания, чиито сиропи за кашлица бяха свързани с 18 смъртни случая на деца в Узбекистан . По-рано този месец FDA съобщи, че е открила, че индийският производител на капки за очи, обвързван с три смъртни случая и съществени инфекции в Съединени американски щати, е нарушил няколко правила за сигурност.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР