Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че Екваториална Гвинея е потвърдила

...
Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че Екваториална Гвинея е потвърдила
Коментари Харесай

СЗО: Екваториална Гвинея съобщи за огнище на марбургска хеморагична треска

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че Екваториална Гвинея е удостоверила първото в историята си огнище на марбургска хеморагична тресчица и добави, че в страната са регистрирани минимум 9 смъртни случая , свързани със болестта, съобщи Асошиейтед прес.

Здравната организация на Организация на обединените нации удостовери епидемията, откакто проби от Екваториална Гвинея бяха изпратени за проучване в Сенегал, с цел да се откри повода за болестта, за което предходната седмица алармира локален здравен чиновник.

СЗО заяви, че все още има 9 умряли и 16 хипотетични случая на заразяване със признаци като тресчица, отмалялост, диария и повръщане. Изпратени са медицински специалисти, които да оказват помощ за битката с епидемията.

Подобно на еболата, марбургският вирус произлиза от прилепи и се популяризира сред хората посредством непосредствен контакт с телесни течности на инфектирани хора или повърхности, като да вземем за пример нечисти чаршафи. Ако не бъде лекувано, болестта може да има летален излаз при до 88 % от инфектираните.

Редкият вирус е разпознат за първи път през 1967 година, откакто огнища на болестта пораждат по едно и също време в лаборатории в немския град Марбург и в Белград, Сърбия. Седем души, които били изложени на вируса, до момента в който правили проучвания върху маймуни, умряли.

Няма позволени ваксини или медикаменти за лекуване на болестта, само че рехидратацията за облекчение на признаците може да усъвършенства възможностите за оцеляване.

През 2004 година в Ангола с марбургска хеморагична тресчица се заразяват 252 души, като 90 % от тях умират . Миналата година бяха регистрирани два смъртни случая в Гана.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР