Свети Юстин живял през II век. Той бил богослов и

...
Свети Юстин живял през II век. Той бил богослов и
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети мъченик Юстин Философ

Свети Юстин живял през II век. Той бил богослов и мъдрец, един от първите и най-ярки ранни християнски писатели апологети. Родом е от град Флавия Неаполис, Палестина (сега Наблус на Западния бряг на река Йордан).

Родителите му, заможни езичници, се погрижили Юстин да получи чудесно философско обучение. Но то не било задоволително, с цел да откри той отговор на въпросите, които си задавала неспокойната му душа. Бог видял чистотата и откровеното желание на неговите търсения и откликнал на тях по превъзходен метод. 

Един ден, когато се разхождал край морето, Юстин срещнал дъртак, който бил чудесно осведомен с истините на Свещеното Писание. Той схванал какви търсения има любознателният юноша и почнал да го учи на християнската религия. Юстин се покръстил в 133 година, а по-късно отишъл в Рим, където основал своя философска школа. Бил изцяло уверен, че християнството е същинската философия. В Рим Юстин имал доста почитатели и придобил огромна популярност. От съчиненията му са непокътнати единствено три: " Диалог с юдеина Трифон " и две апологии на християнското обучение, евентуално отправени към император Антонин Пий. 

Юстин е един от най-ранните тълкуватели на учението за Логоса (Бог Слово), което съгласно началото на Евангелието от Йоан преглежда Иисус Христос като олицетворение на божественото Слово. Научните му писания са огромен принос в развиването на богословието. Участвал в разнообразни дебати. Писмено е засвидетелствана успеха на свети Юстин над философа безсрамник Крискент и други езически философи. Използвал гръцкото философско завещание за откриване на християнското обучение. По оскърбителен донос на Крискент свети Юстин и шестима от учениците му били хванати, измъчвани и най-после умъртвени по време на гонението при император Марк Аврелий в 167 година, написа Българска телеграфна агенция.

Свети Юстин се уважава и като настойник на философите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР