“Светът, в който живеем е карикатура. Това разказва за БТА

...
“Светът, в който живеем е карикатура. Това разказва за БТА
Коментари Харесай

Най-бързият карикатурист: Светът е карикатура

“Светът, в който живеем е подигравка ”. Това споделя за Българска телеграфна агенция най-бързият карикатурист в света - румънецът Щефан Попа. 

Попа е роден на 11 юни 1955 година в Карансебеш в Румъния. Започва да рисува на 5-годишна възраст, още преди да се е научил да написа. На 7 е, когато първата му подигравка е оповестена в локален вестник. През 1969 година разгласява в единственото хумористично списание, издавано при режима на Николае Чаушеску - „ Urzica “. Тогава стартира да взе участие в национални и интернационалните изложби и минава границите на Балканите, а и на Желязната завеса. 

На 19-годишна възраст е открит от президента на фестивала “Confolens ”. Пътуванията му във Франция ще го накарат да обикне универсалната подигравка, с което стартира и професионалната му кариера. През 1980 година, когато приключва Политехническия университет в Тимишоара, става формален карикатурист на фестивала “Confolens ”, а по-късно и на други интернационалните фестивали. Междувременно приключва и Академията за образни изкуства в Поатие, Франция.

През 1990 година печели стипендия на ЮНЕСКО и издава първия си албум със сатирична графика. От този интервал нататък стартира да работи в тясно съдействие с известни художници и карикатуристи като Салвадор Дали и Джери Робинсън (създател на Супермен и Батман). 

През 1995 година, на Международния фестивал на карикатурите в пресата в Сент-Естев, Франция, слага международен връх по устойчивост - 1527 цветни портрета за 10 дни и 10 нощи. На 17 октомври същата година съумява да надмине международния връх за скорост за един час, който принадлежи на белгиеца Емил Робин (106 карикатури за час), като прави 131 карикатури за час и е разгласен от Рекордите на Гинес за най-бързия карикатурист в света. На същия фестивал съумява да счупи личния си връх, като рисува 2772 цветни карикатури за 10 дни и 10 нощи. 

През 2009 година в Асизи (наричан Градът на мира, мястото, където е роден св. Франциск, създателят на Францисканския орден), Попа е разгласен за рицар Пазител на мира (Cavaliere Guardiano di Pace) - купа, давана на влиятелни персони от Международната конфедерация на рицарите кръстоносци. Удостоен е и със званието Рицар на достойнството за културни заслуги, като почетен жител на 26 града в Румъния. В родината си основава и Академията за подигравка. Той е и културен дипломат на Тимишоара - градът, в който живее от 45 години и който е Европейска столица на културата. 

Попа е направил портрети на повече от 200 държавни глави. Рисувал е Борис Елцин, Жак Ширак, Бил Клинтън, Хелмут Кол, Едуар Баладур, Бил Клинтън, Джими Картър, Роналд Рейгън, Джордж У. Буш, Владимир Путин, Франсоа Митеран, Тони Блеър, Вацлав Хавел, Силвио Берлускони, Барак Обама и доста други.

,,Обичам да стигам напряко до сърцето на хората посредством изражението на очите им. Ако видя някой да се усмихва или да избухва в смях, може да го/я обрисувам по-тъжен, в сравнение с е в реалност. Бих уловил за секунда неговата потиснатост, добре прикрита от усмивката му. Освен това човек, който наподобява ангажиран само със себе си, може в действителност да е великодушен по душа и аз ще го усетя и предам ”, споделя Попа. За това, че е тъничък ценител на хората и има метод към тях, приказват и обстоятелствата. Румънецът е единственият карикатурист в света, допускан на срещи на върха на НАТО.

“Бил съм един до друг с най-големите държавни мъже. Допускали са ме в най-охраняваните зони за сигурност, там, където пресата няма достъп, там, където е неразрешено да правиш фотоси. Дължа това на Рей Хено - ръководител на военния комитет на НАТО през 2004 година Дойде при мен и ме помоли да му направя подигравка отстрани. Направих му и отстрани, и в анфас. И той ми сподели “Идваш с мен ”. Така стартира всичко. И от този момент нататък влизах на срещите на върха на НАТО без да минавам инспекции за сигурност ”, спомня си Попа.

Той е и единственият на планетата, който е направил портрети на всички папи. Затова постоянно го назовават и карикатуриста на Ватикана.

Сред най-близките му другари са първият шеф на Балшой спектакъл Игор Моисеев и редакторът на “Шарли Ебдо ” Стефан Шарбоние, който е погубен при нападението против редакцията на сатиричния вестник на 7 януари 2015 година

Попа има правилни приятели и от другата страна на Дунав. “Бил съм в България. Мисля, че Стефан Деспотов се споделяше най-хубавият ви карикатурист. Правил съм карикатури на вашия цар Симеон Сакскобурготски ”, споделя гордо румънецът и ми демонстрира тапия от Съюза на българските художници - секция “Карикатура ” от 23 декември 2022 година Подписана е от неговия добър сътрудник и другар Валери Александров и е за скъп принос в развиването и популяризирането на румънската, европейската и международната подигравка и за уважението му към труда на художниците.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР