Светът преживява ‘десетилетие на пропаст’ между богати и бедни, според

...
Светът преживява ‘десетилетие на пропаст’ между богати и бедни, според
Коментари Харесай

Първият трилионер в света ще се появи през следващите 10 години – при сегашната тенденция на ‘неравенство’

Светът претърпява ‘десетилетие на пропаст’ сред богати и небогати, съгласно групата за битка с бедността Oxfam International.

Доклад, оповестен при започване на Световния стопански конгрес в Давос, твърди, че петимата най-богати хора в света са удвоили благосъстоянието си от 2019 година насам — до момента в който 5 милиарда души са станали по-бедни.

Според предоставените от Forbes Oxfam International данни се пресмята, че общото благосъстояние на основния изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск, притежателят на първокласните артикули LVMH Бернар Арно, създателят на Amazon Джеф Безос, създателят на Oracle Лари Елисън и вложителя Уорън Бъфет е повишено с 489 милиарда $ към ноември 2023 година

Индекс на милиардерите от Bloomberg към 17.01.2024 г

Ако тази наклонност продължи, Илон Мъск може да стане трилионер за по-малко от 9 години (въпреки че Oxfam признава, че оценката може да не е точна). Богатството на най-богатия човек в света към този момент надвишава 200 милиарда $.

„ Ако всеки от петимата най-богати хора в света харчеше по милион $ всеки ден, ще им отнеме 476 години, с цел да изчерпят общото си благосъстояние “ — пишат създателите на Oxfam.

В същото време, съгласно групата за най-бедните хора в света „ ежедневният живот стана по-жесток “ от 2019 година предвид на пандемията от ковид, ескалиращите спорове, ускоряващата се климатична рецесия и възходящите разноски за живот.

Мъжете по света имат общо $105 трилиона повече благосъстояние от дамите — разлика в благосъстоянието, еквивалентна на повече от четири пъти размера на стопанската система на Съединени американски щати. Oxfam прикани държавните управления да „ слагат тавани на заплатите на основните изпълнителни шефове, дружно с непрекъснатите налози върху благосъстоянието и непредвидените облаги “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР