Светът преживя най-горещия януари досега, откакто се води статистика за

...
Светът преживя най-горещия януари досега, откакто се води статистика за
Коментари Харесай

През 2024 г. светът преживя най-топлия януари в историята

Светът претърпя най-горещия януари до момента, откогато се води статистика за температурите – продължавайки серия от изключителни горещини, подхранвани от изменението на климата. Това заяви в четвъртък Службата на Европейския съюз за изменението на климата Коперник (C3S).

Миналият месец надмина предходния най-топъл януари, регистриран през през 2020 година, излиза наяве от записите на C3S, които организацията води от 1950 година насам. 

Рекордният месец пристигна, откакто 2023 година беше класирана като най-горещата година на планетата в световните регистри, водени от 1850 година, откакто породените от индивида промени в климата и метеорологичният феномен „ Ел Ниньо “, който затопля повърхностните води в източната част на Тихия океан, покачиха температурите.

Всеки последващо месец от юни насам е най-горещият в света в съпоставяне със съответния месец през предходните години.

Не единствено, че е най-топлият януари в историята, само че също по този начин преди малко преживяхме 12-месечен интервал с повече от 1.5 градуса по Целзий над прединдустриалния референтен интервал “, сподели заместник-директорът на C3S Саманта Бърджис.

„ Бързото понижаване на излъчванията на парникови газове е единственият метод да спрем повишението на световните температури “, уточни тя.

Американски учени настояват, че има възможност едно към три 2024 година да бъде още по-гореща от предходната година и 99% късмет да се класира в първите пет най-топли години.

Феноменът „ Ел Ниньо “ стартира да отслабва предишния месец и учените са показали, че може да премине към по-хладния „ Ла Нина “ по-късно тази година. И въпреки всичко междинните световни температури на морската повърхнина предишния месец са били най-високите за всички регистрирани месеци януари.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР