Студенти от Икономически университет – Варна предизвикаха оживена дискусия със

...
Студенти от Икономически университет – Варна предизвикаха оживена дискусия със
Коментари Харесай

Студенти от ИУ-Варна беседваха със съдия за престъпленията, извършвани от млади хора

Студенти от Икономически университет – Варна провокираха оживена полемика със съдията от Наказателното поделение на Варненския апелативен съд Росица Тончева. Младите хора се интересуваха от извънредно разнородни тематики: закононарушения, свързани с подрастващите, критерии при установяване на наказванията, професионалния интерес към другите типове каузи, които лекторът им преглежда.

Съдия Тончева обърна внимание на сериозното намаляване на възрастта, в която хората правят закононарушения. Спада да вземем за пример прагът, под който младежите стартират да използват и популяризират опиати. Увеличава се броят на делата, свързани с развъждане на марихуана. Усложнява се механизмът на реализиране на тази незаконна активност. Все повече на българския наркопазар навлиза фентанилът – това е веществото, което през последните години води до най-висока смъртност измежду подвластните в Съединените щати. Често нито разпространителите, нито употребяващите са наясно със състава на одобряваните вещества, акцентира наказателният арбитър.

Намалява възрастта и на причинителите на пътно-транспортни катастрофи. До известна степен това се дължи на обществената незрялост на навършващите пълноправие. Те не осъзнават отговорността да бъдат пълноправни участници в придвижването по пътищата, а самонадеяността им може да е съдбовна, предизвести арбитър Тончева. Най-честите правонарушения измежду младите водачи са превишаването на разрешената от закона скорост и ръководството на транспортни средства след приложимост на алкохол или опиати. Извършителите подценяват смисъла на налаганите административни санкции по Закона за придвижване по пътищата и ролята им във връзка с последващите действия, глобени по-строго от Наказателния кодекс.

Студентите се поинтересуваха кои престъпления съставляват засилено професионално предизвикателство за арбитър Росица Тончева. Тя призна, че е заинтригувана от киберпрестъпленията и стопанските закононарушения, защото разкриват комплициран механизъм. Правилното решение на тези каузи изисква характерни знания в разнообразни области, изясни юристът.

Част от гостите в правосъдната зала на Апелативен съд – Варна бяха задгранични студенти с интерес към правните науки и използването на закона в България и Европейския съюз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР