Страните членки (Съветът) на ЕС одължиха с още една година

...
Страните членки (Съветът) на ЕС одължиха с още една година
Коментари Харесай

ЕС удължи с 1 година санкциите за дестабилизиране на Молдова

Страните членки (Съветът) на Европейски Съюз одължиха с още една година глобите против физически и юридически лица, виновни за дейности, ориентирани към дестабилизиране, подкопаване или опасност за териториалната целокупност и самостоятелност на Молдова.

Мерките ще бъдат в действие до 29 април 2025 година

През тази седмица в листата са добавени шестима души и едно сдружение.

Сред добавените е Дмитрий Милютин – зам.-началник на Отдела за оперативна информация на Пето ръководство към  руската Федерална работа за сигурност (ФСБ). Той дава отговор за интервенциите под прикритие на Русия в Молдова от 2016 година насам, най-много в Приднестровието, дестабилизиращи конституционния ред. Чрез своите оперативни чиновници Милютин управлява, координира и манипулира определени политически фигури в Молдова, с цел да преследват проруски политически цели, като по този метод подкопава демократичния политически развой в страната. Освен това неговата формация взе участие в организирането на съпроводени с принуждение митинги и други актове на принуждение в Молдова.

Дмитрий Милютин е обвързван и със глобения по-рано Игор Чайка – наследник на някогашния съветски основен прокурор Юрий Чайка.

Съветът наложи наказания е на паравоенната формация „ Народен щит “. Тя е ръководена от Кирил Гузун (също прибавен в списъка) и включва някогашни военни, служители на реда и чиновници на правоприлагащите органи. Организацията взе участие в митинги, по-специално за дестабилизиране на Молдова, като употребява принуждение. По време на опитите през февруари 2023 година за дестабилизиране на националното държавно управление групите от протестиращи, свързани със неразрешените след това партии ШОР и „ Да построим Европа вкъщи “, бяха подкрепяни и заобиколени от членове на „ Народен щит “, взели участие в протести и съпроводени с принуждение демонстрации.

Така до момента наказания, свързани с Молдова, са наложени на 11 души и едно сдружение.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР