Стотици протестиращи се събраха в близост до Капитолия във Вашингтон,

...
Стотици протестиращи се събраха в близост до Капитолия във Вашингтон,
Коментари Харесай

Пропалестински протести във Вашингтон: Няма мир върху открадната земя!

Стотици протестиращи се събраха наоколо до Капитолия във Вашингтон, скандираха пропалестински лозунги и подлагаха на критика израелското и американското държавно управление поради войната в Газа и във връзка годишнината от прогонването на към 700 000 палестинци при основаването на Държавата Израел през 1948 година, съобщи Асошиейтед прес.

Около 400 души се събраха на алеята „ Нешънъл мол “ макар дъжда, с цел да отбележат 76-ата годишнина от по този начин наречената Накба - арабската дума за злополука. Денят на Накба се отбелязва всяка година на 15 май. Държавата Израел е оповестена на 14 май 1948 година Палестинците организират на този ден шествия и демонстрации. 

На демонстрацията във Вашингтон бяха отправени апели в поддръжка на правата на палестинците и за неотложно преустановяване на израелските военни интервенции в линията Газа. " Няма мир върху открадната земя " и " Край на убийствата, спрете престъпленията/Израел вън от Палестина ", отекнаха апели в тълпата.

Протестиращите насочиха гнева си и към президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който упрекнаха, че симулира угриженост за броя на жертвите в Газа.

Тазгодишното отбелязване на Деня на Накба беше подхранено от гнева против продължаващата блокада на Газа. Последната война сред Израел и „ Хамас “ стартира на 7 октомври, когато палестинската формация „ Хамас “ и други бойци нахлуха в южната част на Израел, убиха към 1200 души и взеха още 250 за заложници. Палестинските бойци към момента държат към 100 пленници, а израелските военни са умъртвили повече от 35 000 души в Газа, по данни на Министерството на здравеопазването на Газа, което не прави разлика сред цивилни и бойци, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Широко публикуван е и гневът против насилственото потушаване на многочислените пропалестински протестни лагери в университети в цялата страна. През последните седмици полицията разруши палаткови лагери в над 60 образователни заведения.

Активистите във Вашингтон настояха за неотложно преустановяване на военните дейности в Газа и за право на завръщане на палестинските бежанци. 

След арабско-израелската война, последвала основаването на Израел, Израел отхвърля да разреши на бежанците да се завърнат, тъй като това би довело до палестинско болшинство в рамките на Израел. Вместо това те се трансфораха в непрекъсната бежанска общественост, която в този момент наброява към 6 милиона души, като множеството от тях живеят в препълнени градски бежански лагери в Ливан, Сирия, Йордания и окупирания от Израел Западен бряг. В Газа бежанците и техните потомци съставляват към три четвърти от популацията, отбелязва АП.

Същевременно 19 пропалестински деятели бяха задържани при опит за окупация на учебна постройка в Пенсилвания. Сред тях са шестима студенти от Университета на Пенсилвания, съобщи АП. Преди седмица управляващите разрушиха протестен лагер в кампуса и арестуваха девет студенти.

В цялата страна студенти и други лица разпънаха палаткови лагери в кампуси, с цел да стачкуват против войната сред Израел и „ Хамас “. Протестиращите упорстват за спиране на академичното съдействие с Израел. Напрежението по отношение на войната е огромно в университетските кампуси от есента, само че пропалестинските демонстрации се разпространиха бързо след полицейските ограничения, подхванати на 18 април против лагер в Колумбийския университет. Демонстрациите доближиха всички краища на Съединени американски щати, трансформирайки се в най-голямото протестно придвижване в студентските градчета от десетилетия насам, и се разпространиха и в други страни, в това число в Европа, показва АП.

Близо 3000 души бяха задържани в кампусите на Съединени американски щати през последния месец. С наближаването на лятната почивка новите арести са по-малко, а кампусите са по-спокойни, отбелязва организацията. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР