Столичният кмет Йорданка Фандъкова представи предложенията за промени в Закона

...
Столичният кмет Йорданка Фандъкова представи предложенията за промени в Закона
Коментари Харесай

Проектант, строител и надзорник да носят солидарна отговорност при ремонтни гафове

Столичният кмет Йорданка Фандъкова показа предложенията за промени в Закона за устройство на територията, които плануват при недостатък в даден строителен план солидарна отговорност да носят и тримата участници в процеса - архитект, надзирател и строител. Промените целят да се ускори контролът и отговорността на всички участници в осъществяването на плана.

"Предвиждаме солидарна отговорност, с цел да няма прекачване на топката сред проектанти, строители и надзорници – всеки един от тях ще дава отговор напълно при щета ", съобщи Фандъкова.

"В края на гаранционния период, когато се откри недостатък в плана, даваме една опция възложителят да предяви иск към тримата участници в процеса - архитект, надзирател и строител. На база сформиране на констативен протокол да се вмени период осредняване на недостатъци по обекта, въз основа на който, в случай че не се отстранят, да бъдат изпълнени от възложителя след предявяване съответния декаданс и намиране не съответните суми от тримата ", добави основният проектант на столицата Здравко Здравков.

Отговорността за очевидни недостатъци ще се носи от надзорникът. "Ще желаеме обособени застраховки от строителя към всеки един обект. Застраховката ще би трябвало да покрива освен времето за градеж, а и целия гаранционен период ", посочи кметът.

Част от предложенията включват промени в наредбата, която открива въвеждането в употреба на градежите - за периода, в който се отстранява недостатък по въведен в употреба обект, ще стопират да текат гаранционните периоди.

"Всичко това е с една единствена цел – да защитим обществения запас и обществения интерес. Правим големи вложения в големи обекти. В края на краищата ми се постанова да давам отговор за това, че някой на място не е догледал, не си приключил работата. Затова потърсихме всички благоприятни условия, които да подсигуряват, че в случай че има подобен някой, той в действителност ще носи сериозна отговорност, тъй че той да заложи застраховка, да заплати, да подсигурява. И когато изтече гаранционният период, тогава към този момент да си отдъхне и да поеме към идващ обект. Да заложи освен средства, само че и личния си имидж ", акцентира Фандъкова и добави, че хората ще бъдат спокойни, когато заплащат налозите си, че парите ще бъдат разпределени и изхарчени деликатно.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР