Столична библиотека ще отбележи емблематичната дата 9 май – Деня

...
Столична библиотека ще отбележи емблематичната дата 9 май – Деня
Коментари Харесай

Столична библиотека отбелязва Деня на Европа с изложба и Национално ученическо състезание

Столична библиотека ще означи емблематичната дата 9 май – Деня на Европа с две забавни начинания – тематичната документална галерия „ Литературна Европа “ и с осъществяване на Национално ученическо съревнование по обществена тирада „ Какво чакам от Европейския парламент “.


Европейският културен и нравствен подтекст е бил постоянно неотменна част от българската литература и от ценностните ориентири на нашите огромни писатели, поети и българския интелектуален хайлайф. В изложбата „ Литературна Европа “ се подчертава на културното разнообразие на европейската литература, на общата духовна връзка сред творчеството на изтъкнати български писатели и интелектуалци и на бележити европейски създатели. В експозицията са показани както неповторими издания от Личните библиотеки на доктор Константин Стоилов, Симеон Радев, Кирил Христов - част от Литературния музей „ Бележити българи “ на Столична библиотека, по този начин и редица преводни издания на известни и обичани български създатели като Йорадан Йовков,Георги Господинов, Блага Димитрова, Алек Попов, Дамян Дамянов, Елисавета Багряна, Захари Карабашлиев, Георги Константинов.


В изложбата са включени най-старото издание на Библиотеката - „ L'Alessandro comedia “, 1554 година от Алесандро Пиколомини, първи преводни издания на български класици, измежду които „ Под игото “(1894) от Иван Вазов на британски език, „ До Чикаго и обратно “ (1894) Алеко Константинов, поезия на Пенчо Славейков, както и книги с подписи, екслибриси и библиофилски издания. Детската литература е показана с първия български разказ за деца „ Златно сърце “ (1930) на Калина Малина, „ Избрани приказки “ (1896) от Ханс Кристиан Андерсен и други Интерес съставляват и инкриминираното издание " Пелеас и Мелизанда " (1909) на Морис Метерлинк, от Личната библиотека на Кирил Христов „ Стихотворения “ (1907) на Оскар Уайлд, от Колекцията на Ана Каменова „ Новелите на Джейн Остин “ (1926) с подпис от брачната половинка на английския посланик в България Сидни Уотърлоу, както и най-дългата епична поема на британски език „ Кралицата на феите “ от Едмунд Спенсър, написана през 1590 - 1596 година във прослава на Кралица Елизабет I. В експозицията са включени скъпи издания на европейски класици като Гьоте, Райнер Мария Рилке, Хенрик Ибсен, Данте Алигиери, Хенрих Сенкевич, Даниел Дефо, Чарлз Дикенс, Хектор Мало, Братя Грим и др,. както и книги на модерни европейски създатели, получили интернационалните литературни награди. Изложбата може да бъде прегледана до 15 май.


Другата самодейност, отдадена на Деня на Европа и бъдещите избори в Европейския парламент, е „ Какво чакам от Европейския парламент “ – Национално съревнование по обществена тирада за възпитаници от 10-ти и 11-ти клас с уредници Столична библиотека и Фондация „ Глобални библиотеки България “. Състезанието е част от плана „ Зависим от теб “, осъществен с финансовата поддръжка на посолството на Съединени американски щати в България. Проектът има за цел да насърчи дейната гражданска позиция и демократичното обучение в България посредством позициониране на публичните библиотеки като центрове за информация, неофициално гражданско обучение и осъществяване на стратегии, ориентирани към младежите. Националното ученическо съревнование „ Какво чакам от Европейския парламент “ се организира в София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново. Младите участници в процеса на обучителните интензивности се срещат с работата на европейските институции и с опцията жителите на Европейски Съюз да вземат участие във образуването на европейските политики. Ученици от столични учебни заведения се включиха интензивно в образованията за развиване на умения за решително говорене пред аудитория и подготовка на своите обществени речи с поддръжката на своя учебен учител по „ Гражданско обучение “.


На 20 май в Столична библиотека ще се организира Градският стадий на надпреварата за София с над 20 участника. Първите двама класирали се ще вземат участие във финалния кръг дружно с възпитаници от Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново.


Финалният кръг на Националното съревнование ще се състои на 1 юни в Столична библиотека с присъединяване на финалистите от квалификациите в страната.


Наградата за първите трима класирали се участници в националния кръг е посещение в Европейския парламент в Брюксел през месец октомври. В групата ще бъде включен и учителят - наставник на спечелилия в надпреварата.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР