Стоктън Ръш, главен изпълнителен директор и основател на OceanGate и

...
Стоктън Ръш, главен изпълнителен директор и основател на OceanGate и
Коментари Харесай

Създателят на “Титан“, който мечтаеше за океана: Кой е Стоктън Ръш

Стоктън Ръш, основен изпълнителен шеф и създател на OceanGate и водач на подводницата " Титан ", беше разгласен за мъртъв в четвъртък, откакто остатъци от плавателния съд бяха открити в Атлантическия океан, покрай руините на Титаник.

61-годишният Ръш ръководеше финансите и инженеринга на частната туристическа и изследователска компания OceanGate, основана в Евърет, Вашингтон, която той основава през 2009 година, написа.През 2012 година основава и OceanGate Foundation - организация с нестопанска цел, която предизвиква софтуерното развиване в областта на морската просвета, историята и археологията.

Наследствените благосъстояния на семейство Дейвис произлизат от Ралф К. Дейвис, който стартира работа в офиса на Standard Oil of California като 15-годишно " момче за всичко " и се издига до най-младия шеф в историята на компанията.

Стоктън, както е прочут Ричард Стоктън Ръш III, приключва академията Phillips Exeter в Ню Хемпшир и получава бакалавърска степен по аерокосмическо инженерство от Принстънския университет през 1984 година

Преди да се насочи към океанските дълбини, Ръш мечтаел за завършения в небето. През 1981 година, когато е на 19 години, той става един от най-младите водачи в света с лиценз за ръководство на реактивни самолети.

Но космосът се оказва незадоволително предизвикателство за Ръш. В свое изявление за списанието Fast Company през 2017 година той споделя, че на млади години мечтаел да бъде първият човек на Марс.

На 44 години той изоставя фантазията си да стане астронавт. Междупланетните пътувания не наподобяват стопански преференциални в обозримо бъдеще, Стоктън Ръш вижда капацитет в подводните пътувания и взема решение, че е подготвен да поеме риск и да промени разпоредбите, с цел да реализира задачите си.

„ Ако просто желаете да сте в сигурност, не ставайте от леглото. Не се качвайте в колата си. Не правете нищо. В един миг ще би трябвало да поемете прочут риск и въпросът е какво заплащане ще получите в подмяна. Мисля, че мога да направя подводните пътувания също толкоз безвредни, като наруша разпоредбите. “, разяснява той в изявление за CBS през 2022 година.

По време на летните ваканции той служи като офицер на DC-8, летящ от Джеда, Саудитска Арабия, за Overseas National Airways. В годината, в която приключва, той се причислява към McDonnell Douglas Corporation като изпитателен инженер по програмата F-15 и е назначен като представител на компанията във военновъздушната база Едуардс по протокола за радарни проби APG-63.

Преди да основе OceanGate, той работи в борда на BlueView Technologies, разработчик на сонари в Сиатъл, и като ръководител на Remote Control Technologies, която създава устройства с дистанционно управление. Той също по този начин е настойник на Музея на полетите в Сиатъл от 2003 до 2007 година

През 1986 година Ръш се дами за Уенди Холингс Уейл, лицензиран водач, заместващ преподавател и счетоводител на издателски компании. Тя става шеф по връзките на OceanGate.

Дядо ѝ Ричард Уейл младши е президент на Macy’s New York, а нейните прародител и прабаба са комерсиалният магнат Изидор Щраус и брачната половинка му Айда. Те са двама от най-богатите хора, починали при потъването на Титаник. Изидор Щраус е един от съсобствениците на веригата Macy’s.

В изявлението си за CBS Стоктън Ръш признава, че проучването на океана на дълбочина от няколко километра е обвързвано с доста рискове, в това число риболовен мрежи, неравности и така нататък Но, по думите му, прекомерните опасения за сигурността могат да се окажат спънка за развиването на една компания, като неговата, в която рискът се възстановява освен под формата на облаги, само че и като незабравими прекарвания.

„ Това в действителност е прекарване, изменящо живота, и няма доста други такива неща на пазара. Вместо да похарчите 65 000 $, с цел да изкачите връх Еверест, където може да умрете или да прекарате един месец в беден базов лагер, можете да измененията живота си за една седмица “, разяснява Стоктън Ръш пред Fast Company.

Неговите пътешествия с " Титан " му обезпечават приключението, за което жадува през целия си живот.

„ Исках да бъда нещо като капитан Кърк от Стар Трек. Не желаех да бъда пасажерът откъм гърба. И разбрах, че океанът е вселената. Там е животът “, споделя Ръш в едно от последните си изявленията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР