Стигайки до домашната чиния с бухалка в ръка, 14-годишната Беренис

...
Стигайки до домашната чиния с бухалка в ръка, 14-годишната Беренис
Коментари Харесай

Поле на мечтите: Как един местен отбор по софтбол завладя сърцето на Мексико

Стигайки до домашната паница с бухалка в ръка, 14-годишната Беренис Джералдин Симе Ай усеща по какъв начин потта се стича по гърба й. Резултатът от играта зависи от идващия й размах.

Cime е един от най-младите членове на Las Amazonas de Yaxunah, локален женски тим по софтбол в региона на Юкатан, южно Мексико.

Продължете да четете

листата от 3 детайла Могат ли сателитните изображения да се борят с противозаконната сеч в Мексико? Мексиканската съпротива избра Xochitl Galvez за претендент за президент Снимки: Усилията на амазонско племе да резервира културата на локалното население завършек на списъка

Тяхната цел е да провокират локалните стандарти, които считат, че спортът е част от мъжете, оставяйки дамите настрана. Това е борба, която се стремят да завоюват, един хоумран едновременно.

Боса и облечена в синьо-бяла бродирана рокля — униформата на тима — Циме присвива очи. Хвърлящата дамаджана, която хвърля за Sailors of Celestún, различен женски тим от близкия град, изтегля ръката си обратно и изстрелва топката.

Въздухът е парещ. Земята гори. А пътеката до първата база е осеяна с камъни. Въпреки това Cime забива краката си в пръстта и замахва: Тя удря джунгер, изхвърляйки топката напряко от парка.

„ Завършваме с порязвания и ожулвания по краката си, само че си заслужава, когато спечелим “, сподели Cime със срамежлива усмивка, триумфално сочейки последните си белези от борби.

Уникалният жанр на игра на Las Amazonas — и стремежът им да се борят с мачизма — ги трансфораха в сензации в Мексико. Игрите им постоянно притеглят стотици почитатели, а губернаторът на Юкатан Маурисио Вила ги нарече „ източник на горделивост за всички поданици на Юкатека “.

Но пътят им към славата не беше прав. Жените са част от дребна общественост на маите, наречена Yaxunah, близо до античните храмове на Чичен Ица, съществена туристическа атракция.

Там равнищата на диабет са високи, което се дължи частично на общественото неравноправие и възходящата взаимозависимост от модифицирани храни с високо наличие на захар. Повече от 10 % от жителите на Юкатан страдат от това положение, съгласно национално здравно изследване от 2018 година

За да се оправи с рецесията, държавното управление започва фитнес стратегия в района. Длъжностните лица в началото възнамеряваха да вкарат часове по аеробика в Yaxunah. Но това не се хареса на локалните дами, които си бяха намислили друга активност.

Хуана Мария Консепсион Му Оксте, на 62 години, е израснала, играейки бейзбол в Яксуна с момчетата от квартала. Но когато навърши 12, родителите й не разрешиха игрите, като споделиха, че спортът не е женски.

„ Бях на към девет години, когато се смесих с момчета, с цел да играя бейзбол, само че родителите ми скоро стопираха това, когато навлязох в юношеството си “, сподели тя. „ Не беше уместно и те имаха вяра, че може да навреди на възможностите ми по-късно в живота да намеря добър брачен партньор. “

Това беше постоянно срещано мнение в общността. Жените постоянно са били ограничавани до домакинска работа, като гледане на деца и селскостопански животни, и са били обезсърчавани да преследват ползи като спорт.

Но през 2019 година държавната здравна самодейност сътвори опция за смяна. Жените основаха собствен личен тим по софтбол, Las Amazonas.

Съставен от 26 играчи на възраст от 13 до 62 години, тимът даде на дамите пространство да изразят своя атлетизъм и да отприщят своите спортни жилки.

Oxté, която в никакъв случай не губеше ентусиазма си за играта, се причисли като авариен питчър. Тя е най-старият състезател в тима, баба, която счита две от дъщерите си за съотборнички.

„ Продължавам, тъй като съм захласната от спорта “, сподели тя. „ Приятели на моята възраст ме питат от кое място намирам сили да търча необут, само че аз им споделям, че просто се оправям. “

Все отново остават бариерите пред присъединяване. Първоначално Cime нямаше предпочитание да се причисли. На 11-годишна възраст тя получава телефонно позвъняване с молба да вземе присъединяване: тимът нямаше един състезател за иден мач и членовете му се нуждаеха от помощта на Cime, с цел да се състезават. Но нейният отговор беше „ не “.

„ Чувствах се неловко от мъжете, които ме зяпаха и крещяха неприятни имена “, изясни Симе.

Час след телефонното позвъняване обаче Cime промени решението си. Но Лас Амазонас към този момент бяха на половината път до задачата си. Циме помоли татко си да я заведе на играта.

„ Мислех, че ще работи срещу мен в учебно заведение “, сподели тя. „ Чувствах, че всички ще ме изключат, само че това имаше противоположния резултат. Дори учители идват да ме поддържат на мачове. Софтболът промени живота ми. “

Една от запазените марки на тима е неговата отличителна униформа: обичайната туника за маите huipil и без обувки. Това е реверанс към коренните им корени и силата, която играчите намират в своята женственост.

„ Отначало хората се отнасяха с нас като с клоуни, облечени в хупил “, сподели Оксте, размишлявайки върху някои от ранните реакции, на които се натъкна. „ Но те осъзнават в този момент, че би трябвало да ни демонстрират почитание и в никакъв случай да не ни дискриминират за това, че показваме силата на дамите и нашата просвета. “

Oxté добави, че сама е ушила униформата си с бял плат и детонация от комплицирано ушити цветя по деколтето.

„ Изпълва ме с наслада на моята възраст да видя, че традицията на huipil — употребена от моята баба и нейните предшественици — към момента е на мода през днешния ден “, сподели тя. „ Надявам се в никакъв случай да не изчезне. “

Наскоро, през септември, Лас Амазонас направиха първото си интернационално присъединяване, като изиграха показателен мач против тим, наименуван Соколите, на Чейс Фийлд, бейзболен стадион от Мейджър Лийг във Финикс, Аризона.

Те завоюваха с 22-3 и на идната вечер бяха поканени още веднъж на бейзболния елмаз, с цел да дадат първи удар за тима хазаин на стадиона, Аризона Даймъндбекс.

„ Сега видях всичко “, сподели Оксте. „ Чувствахме се като невероятно достижение да победим Соколите, само че го направихме и получихме посрещане като воин, когато се върнахме вкъщи. “

Daniela Patrocinia Canché Moo, 37-годишната хващачка на тима и едно от децата на Oxté, се надява вниманието да се трансформира допълнително благоприятни условия за млади дами, в това число двете й дъщери.

„ Колкото повече млади девойки стартират да се занимават с бейзбол, толкоз повече усещаме, че напъните ни са си коствали “, сподели Канше.

Вече Las Amazonas въодушеви държавното управление на щата да сътвори шампионат по софтбол „ Лигата на смяната “, сплотяващ женски тимове от целия район. Общо 120 тима се състезаваха във встъпителния шампионат, който приключи миналия юни.

Но Лас Амазонас не престават да се стремят високо. Те се надяват един ден да пътуват до Европа, с цел да играят демонстративни мачове в градове като Париж.

„ Все още не мога да допускам, че група дами и девойки от маите от малко село са съумели да стигнат дотук “, сподели Канше. „ Надявам се, че можем да помогнем да вдъхновим и други да създадат същото. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР