Стефан Стоянов, шейх Рашид Ал Халифа и директорът на центъра

...
Стефан Стоянов, шейх Рашид Ал Халифа и директорът на центъра
Коментари Харесай

БГ куратор представя изложба на шейх от Бахрейн в Баку

Стефан Стоянов, шейх Рашид Ал Халифа и шефът на центъра " Гайдар Алиев " Анар Алекперов откриват изложбата 

Международен арт дует гастролира в неповторимата постройка за просвета в Баку – центъра „ Гайдар Алиев “. В архитектурното знамение на именитата Заха Хадид кураторът Стефан Стоянов, който работи в Европа, Съединени американски щати и Близкия изток, показва огромна галерия на Рашид Ал Халифа – шейх от кралската династия на Бахрейн, най-известният авангарден художник в Близкия Изток. За откриването в столицата на Азербайджан се събра политически, бизнес и арт хайлайф, оповестява Azernews.
-->


Експозицията „ Първа светлина “ демонстрира най-новите съоръжения на създателя - „ Капан за риба “, „ Мозайка “, „ Създадохме всичко живо от вода “, „ Кръгово отражение “... Някои от творбите са правени особено за неповторимите пространства, където постоянно гостуват произведения на международни актьори.  



„ Когато дойдох в Баку за фестивала на поезията, изкуството и духовността Насими, се влюбих в това архитектурно величие без аналог. Веднага си помислих, че работите на шейха чудесно ще се ситуират в тази изумителна среда “, разяснява Стефан Стоянов, който от години работи с Рашид Ал Халифа.



В артефактите има зрелищни орнаменти, присъщи за изкуството на Бахрейн, и геометрични детайли, припомнящи декорацията на сакралните книги на Изтока. Шейхът съчетава древност и модерност - творбите му гледат към бъдещето, само че са издържани в естетиката на традициите и са въодушевени от природата, прецизира специалистът Ясмин Шараби. 



Рашид Ал Халифа учи в Англия и стартира кариерата си с живопис, рисувайки най-много пейзажи. В началото на 90-те се отдава на нереалните форми и на опитите, като алуминият се трансформира в негов главен материал. Участва в десетки интернационалните събития - арт панаири и биеналета. В момента е ръководител на Съвета по изкуствата на Бахрейн, а учредената от него фондация РАК поддържа млади създатели.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР