Стартира Кампанията по директни плащания за 2024 г. Земеделските стопани

...
Стартира Кампанията по директни плащания за 2024 г. Земеделските стопани
Коментари Харесай

Стартира Кампанията по директни плащания за 2024 г. | МЗХ публикува за обществено обсъждане промени в Наредбата

Стартира Кампанията по директни заплащания за 2024 година Земеделските стопани могат да обрисуват площите си, декларират животни и схеми за подкрепяне в Интегрираната система за администриране и надзор (ИСАК). Фермерите следва да подават заявките си, без да ги завършват, в общинските служби по земеделие. Това стана допустимо откакто от Министерство на земеделието и храните разгласява за публично разискване план на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 от 2023 година за изискванията и реда за използване на интервенциите под формата на директни заплащания и Наредба № 4 от 2023 година за изискванията и реда за подаване на заявки за подкрепяне по интервенции за подкрепяне на повърхност и за животни.

Двата нормативни акта уреждат разпоредбите за инспекции, понижения на заплащанията и реда за налагане на административни наказания. Изменението е на база препоръчаните промени в интервенциите под формата на директни заплащания в границите на първо изменение на Плана.

С смяната в Наредба № 4 от 2023 година се планува срокът за подаване на заявки в актуалната акция е до 24 юни 2024 година Целта е да бъдат основани всички нужни условия за вярно администриране на интервенциите за директни заплащания, както и обезпечаване на опция за земеделските стопани да се срещнат с променените условия и условия за подкрепяне преди подаване на заявки.

Предложенията по Наредба № 3 включват промени в изискванията за допустимост по интервенциите за обвързано с производството подкрепяне на приходите за животни, в частта за реализация на продукция. Те плануват да бъдат осъществявани административни инспекции за съществуване или липса на регистрация в системите за контролиране на пазара в бранш „ Мляко “, както и в Системата за идентификация и регистрация на животните на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) за определяне на придвижване на животните в бранш „ Месо “. Целта е да се откри дали претендентите правят дейна стопанска активност.

Създава се нова намеса за обвързано с производството подкрепяне на приходите за произвеждане на семена от картофи. Специфичната поддръжка ще даде опция за реализиране на уравновесена себестойност за производителите на семена и картофопроизводителите, както и за обезпечаване на по-лесен достъп на фермерите до посадъчен материал, приспособен към изискванията в страната.

В екосхемата за опазване и възобновяване на почвения капацитет, при поощряване на зелено наторяване и органично торене, са разграничени междинните и покривните култури, които са на полето в другите интервали.

Към схемата за екологично поддържане на трайните насаждения са добавени две нови действия, които са използвани за междуредията на трайните насаждения. Включена е опция за поддържането им с естествена растителност.

Към допустимите за подкрепяне култури по екосхемата за нашарване на отглежданите култури са добавени нови типове трайни насаждения, които да се одобряват за една просвета. За да се облекчат условията към фермерите делът на главната просвета е повишен до най-много 95%, спрямо 2023 година - 90%.

Крайният период за даване на оферти и мнения по оповестения документ е до 20 май 2024 година, в това число, с него може да се запознаете:
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР