Стъпката на руския президент Владимир Путин да опрости процедурата за

...
Стъпката на руския президент Владимир Путин да опрости процедурата за
Коментари Харесай

Кишинев: Путин се опитва да рекрутира войници като раздава гражданство

„ Стъпката на съветския президент Владимир Путин да опрости процедурата за приемане на съветско поданство от молдовците е опит да се събере " пушечно месо " за войната на Русия в Украйна “, съобщи министър-председателят на Молдова в изявление за молдовската телевизия TV8.

На 18 декември Путин подписа собствен президентски декрет, с който позволи на жителите на Молдова, Беларус и Казахстан да получат съветско поданство по " банален ред ", като първо подадат молба за позволение и по-късно положат тест по съветска история, вместо да потвърждават непрекъснато престояване в Русия.

В отговор на заповедта на Путин министър-председателят Дорин Речан окачестви този ход като " опит за набиране на " пушечно месо " за тази брутална и неразбираема война, стартирана от Русия в прилежащата страна - Украйна ", като прикани молдовците да не одобряват съветско поданство.

Понастоящем към 150 000-200 000 молдовци обитават в Русия, съгласно Речан.

Указът на Путин идва в миг, когато Молдова продължава да се стреми към унищожаване на съветското въздействие в страната.

Москва непрестанно оказва напън върху молдовските жители като част от осведомителната война за усилване на проруските настроения в района и дестабилизиране на една от прилежащите на Украйна страни.

Русия също по този начин е упреквана, че налива пари в проруски партии и даже се твърди, че е възнамерявала опит за прелом, с цел да смъкна проевропейския президент Мая Санду./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР