Стачките на служителите на авиокомпаниите не са форсмажорно обстоятелствоСлед официалното

...
Стачките на служителите на авиокомпаниите не са форсмажорно обстоятелствоСлед официалното
Коментари Харесай

Храна, напитки и хотел при отмяна или закъснял полет и в Шенген

Стачките на чиновниците на самолетните компании не са форсмажорно събитие

След формалното присъединение на България към Шенген по въздух и вода онлайн платформата „ Ние, потребителите “ припомня главните права на пасажерите при пътешестване със аероплан.

„ Когато полетът закъснее с два над два часа или бъде анулиран, според европейския правилник за въздушния превоз, имаме право на обезщетение в размер на до 250 евро за полети на разстояние до 1500 км , като за по-дългите може да доближи до 600 евро “, уточни Габриела Руменова от „ Ние, потребителите “.

Тя осведоми, че има изговаряне на Съда на Европейския съюз по отношение на въпроса форсмажорно събитие ли са стачките при самолетните компании . “Съдът смята, че не са, тъй като превозвачите знаят авансово, че чиновниците им приготвят протестни дейности . Понякога те пробват да избягат от отговорност и се базират точно на „ форсмажорно събитие “, само че това е непозволено “, изясни Руменова. И добави, че с изключение на компенсацията , при закъснение или анулация на полет, в това число и поради стачки, самолетната компания също по този начин има задължението да постави избрани грижи за пасажерите. Да им обезпечи храни и питиета, а при нужда от настаняване в хотел – да поеме разноските за нощувките и прехвърлянето до мястото за настаняване и назад до летището.

Ако пасажерът изпусне идващия си полет с различен авиопревозвач поради първия си полет, който е просрочен или е бил анулиран, той може да заведе дело за материални и нематериални вреди против отговорната компания, обясни още специалистът.

За да се възползват от правата си, хората би трябвало да подхващат оптимално бързо нужните за това дейности, както и да пазят бордните си карти, преписка с търговеца и всички дурги доказателства. Ако се е наложило да си закупят храна и питиета или да употребяват хотел за своя сметка, да запазят платежните  документи, с цел да ги показват за възобновяване на средствата.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР