Стачка на SAG-AFTRA: Всички погледи са насочени към синдиката на актьорите след предварителна сделка между студия и сценаристи

...
Сега, след като Гилдията на американските писатели (WGA) постигна условно
Коментари Харесай

Сега, след като Гилдията на американските писатели (WGA) постигна условно споразумение с Алианса на филмовите и телевизионни продуценти (AMPTP), търговската асоциация, представляваща големите холивудски студия, всички погледи са насочени към SAG-AFTRA, съюзът, представляващ около 160 000 актьори.

Докато късно вечерните и разговорни програми като „The Tonight Show“ и „The Talk“ могат да се върнат, след като споразумението на WGA бъде ратифицирано от редовите членове на синдиката, холивудската машина не може да функционира напълно, докато AMPTP не разреши спора си със синдиката на актьорите .

Предварителната сделка на WGA увеличава натиска върху SAG-AFTRA да постигне споразумение в същата посока, въпреки че синдикатът на актьорите все още има достатъчно влияние, за да спре продукциите. Решението на студиото с WGA вероятно ще проправи пътя за сделка със SAG-AFTRA през следващите няколко седмици.

„Ключовите проблеми вероятно ще бъдат разрешени до края на октомври, ако не и по-рано“, каза Том Нунан, бивш телевизионен изпълнителен директор и филмов продуцент. „Исторически погледнато, гилдията на писателите е била в челните редици, когато става дума за защита на артистите, докато индустрията се развива и трансформира. Гилдията на сценаристите щеше да води голямата битка и актьорите ще използват печалбите, постигнати от сценаристите, и ще ги персонализират за своите нужди.

SAG-AFTRA стачкува от 14 юли, присъединявайки се към битката малко повече от два месеца след началото на стачката на писателите. Оттогава изглежда, че двата синдиката работят в крачка един с друг.

В изявление, публикувано в неделя на сайта на социалните медии X, профсъюзът на актьорите поздрави своите „съюзни братя и сестри, които служат в Комитета за преговори на WGA“.

„Аплодираме вашата отдаденост, усърдие и непоколебима солидарност през последните 5 месеца и сме горди да застанем рамо до рамо с вас като творчески партньори в развлекателната индустрия“, продължава изявлението. „Очакваме с нетърпение да прегледаме условията на предварителното споразумение на WGA и AMPTP. И ние оставаме готови да възобновим собствените си преговори с AMPTP веднага щом те са готови да се ангажират с нашите предложения по смислен начин.

Предложенията на SAG-AFTRA са подобни на тези на WGA, особено по отношение на защитата срещу изкуствен интелект и остатъчните плащания от услугите за стрийминг за тяхната работа. Основен проблем за синдиката на актьорите е увеличението на заплатите с 11% през първата година от предложения срок на договора, докато студията са се съгласили само на 5% увеличение на заплатите.

Синдикатът също така търси подобрени разходи за преместване за продукции, които изискват актьорите да работят извън щата или страната, както и ограничени дълги паузи между телевизионните сезони, за да се даде на актьорите повече сигурност и стабилност, докато работят.

SAG-AFTRA и AMPTP не са отговорили на искането на CNN за коментар.

Според Нунан разговорите с WGA вероятно ще направят студиата по-податливи на разговори за сътрудничество със SAG-AFTRA. Той също така отбеляза, че икономическите ветрове са се изместили там, където стачката вече не е от полза за ръководството.

„Доста стряскащо е да осъзнаем, че на студиата им трябваха само пет дни, за да приключат това, след като сме чакали 150 дни. Човек трябва да погледне ситуацията и да попита: „Студиата искаха ли това да се случи? Какви краткосрочни ползи получаваха?“, каза Нунан. „Те наистина бяха на червено и трябваше да се оттеглят и да се свият. Така че в много отношения стачката беше в ръцете на медийните компании, защото те успяха да направят огромни спестявания. Те знаеха, че ако успеят да изпотят една стачка, ще направят Уолстрийт много щастлив.“

Студията също разчитаха на огромен икономически бум, след като стачките в крайна сметка бъдат разрешени. След като двата съюза ратифицират съответните си споразумения, ще има интензивна битка, тъй като производственият тръбопровод ще бъде отпушен.

„Всеки трябва да се запаси със своите Advil и Aleve“, каза Нунан. „Това ще създаде огромна серия от главоболия за хора, които се стремят към едни и същи екипи, персонал и актьори. Това ще бъде приливна вълна от производствено търсене, което наистина ще се засили в началото на 2024 г., след празниците.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР