Средновековната крепост Баба Вида се руши заради дупки за климатици,

...
Средновековната крепост Баба Вида се руши заради дупки за климатици,
Коментари Харесай

Докато Министерство на културата и Община Видин си прехвърлят топката, средновековната крепост „Баба Вида“ се руши от демонтирани климатици

Средновековната цитадела Баба Вида се разрушава поради дупки за климатици, разкриват осведомени. Само в границите на десетина дни двукратно са падали камъни от фасадата на крепостта във Видин, която е и монумент на културата.

 

Въпросните климатици, поради които са пробивани дупки в единствения напълно непокътнат феодален палат в България, са инсталирани по царско време – при ръководството на кабинета на Симеон Сакскобургготски. Иронията е цялостна, тъй като преди време ги конфигурирали по плана „ Красива България ” за потребностите на някаква конферентна зала. Климатиците работили към година, само че още тогава били посрещнати с голямо отвращение и въпреки след време да са отстранени, дупките несъмнено остават да зеят злокобно.

 

Изключвайки дребните козметични реставрации, крепостта не е ремонтирана от години, въпреки да е неповторимо антично оборудване. За сметка на това пък продължава агресивното навлизане на влагата и съгласно специалисти „ целият бастион е подгизнал “, а тук-там са избили черна мухъл и плесен. Мястото, на което се е задействал разрушителният развой е било най-обстрелваното по време на Руско-турската война. Към днешна дата крепостта е разтърсвана от концерти и празнична заря, за която ракетите се изстрелват точно от това нежно място.

 

Сега прехвърчат взаимни обвинявания сред културното министерство и кметството на града. Завръзката на тази препирня е през 2017 година, когато министерството дава крепостта с контракт за стопанисване на градската администрация във Видин. Според документа общината поема ръководството на историческата забележителност за идващото десетилетие. Разбира се кметството няма нито потенциала, нито финансовата опция да реставрира сходен жанр монумент. А и според закона с реставраторска активност може да се ангажира единствено Министерство на културата, кметството няма право да пипне и камък, без да съгласува с държавния орган.

 

От културното министерство обаче комфортно оправдават безхаберието си с контракта от 2017 година и настояват, че управата на Видин е трябвало да поддържа националната горделивост. Освен, че не е по силите на управата да възвърне срутената каменна зидария, в държавния бюджет няма планувана и стотинка за ремонт на и поддръжка на крепостта.

 

На собствен ред от кметството означават, че преди години ревизирали античния монумент и издали заповед за „ укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни работи ”. Тя била изпратена в Министерството на културата и влезнала в действие още на 10 август 2023 година, т.е., преди да се откъртят камъните. Кметството в този момент се кълне, че ще спомага за реставрацията, само че не може да направи нищо повече.

 

От общината въпреки всичко са се заели да трансферират 100 хиляди лв. към Регионалния музей, с които да се изготви план за подсилване на крепостта. Областната администрация също е почнала инспекция по какъв начин е поддържана и опазвана „ Баба Вида ”. Да напомним, че нейният строеж е почнал през Х век на мястото, където съгласно археолози се е намирала античната римска цитадела „ Бонония ”.

 

Местните се надяват, че в този момент по време на ремонта, който неизбежно следва, на майсторите няма да им хрумне да санират средновековното оборудване. „ Представяте ли си „ Баба Вида ” да осъмне облицована със стиропор като част от укрепителните работи! ” – разясняват в града.

 

Иначе климатиците по историческите фасади очевидно са на респект във Видин. Сградата на театъра също е уместно окичена преди години, нищо че е издигната в далечната 1891 година и е първата в страната, направена особено за театрални представления. След това е юридически ремонт по европроект, част от климатиците извън са махнати, само че пък е затворена оркестрината и на нейно място е подложен топлопровод.

 

След всички тези премеждия и на целия си хал с „ Баба Вида " общинският съвет във Видин на свое съвещание във вторник е взел решение да изиска 5 обекта - „ Кръстата казарма ”, „ Крепостните стени на турско кале ”, „ Флорентин капия ”, „ Пазар капия “ и част от крепостните стени на крепостта „ Баба Вида ” до „ Телеграф капия ” да преминат в ръководство на града. Общината щяла да кандидатства по европейски стратегии за финансиране на техния ремонт. Кметството планува да поеме грижата и за „ Венецианския склад ”, „ Телеграф капия ” и „ Еничар капия ”. Специално средновековният монумент „ Венециански склад ” е монумент на културата със чудноват статут – част от него е общинска благосъстоятелност, а друга принадлежи на частно лице.

 

Емблематичният за Видин монумент на културата „ Телеграф капия ” от години също се разрушава.

И този монумент е със смесена благосъстоятелност, има и частни лица, даже се загатват роднини на депутатката от ГЕРБ Росица Кирова, открита за политиката от „ гуруто ” Слави Трифонов. Нейният наследник да вземем за пример постоянно е забелязван да се разпорежда в региона. Тепърва ще се обяснява кой е поставил ръка на „ Телеграф капия ” и по какъв начин тя може още веднъж да се върне на общината.

Инфо: Уикенд

Тагове: Симеон Сакскобургготски „ Красива България “ реставрация „ Баба Вида “ Видин средновековна крепост
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР