Сред находките са два оловни печата, монети и керамика Средновековен

...
Сред находките са два оловни печата, монети и керамика Средновековен
Коментари Харесай

Откриха средновековен некропол на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Сред находките са два оловни печата, монети и керамика
Средновековен некропол откри при разкопки екип от археолози на мястото, където ще се построява новата автогара в Созопол, оповестиха от общината.

Теренът е със ширина 30 метра и дължина 20 метра. В североизточния ъгъл се изследва каменна сграда, чието предопределение към момента не е ясно. Вероятно става въпрос за жилище от 12-13 век. В пласта над нея са открити два оловни печата от 13 век с изображения на светци и надписи, които са свързани с преписка, евентуално сред висши духовници. Южно от това място досега са разкрити 10 погребения и препогребения.

Както и в актуалния свят, при гибел на непосредствен родственик, той се погребва в гроба на по-рано умрял член на фамилията. Възможно е да има наслоение от 10-15 погребения едно върху друго, изясни Явор Иванов - началник на археологическите разкопки.

До момента при разкопките са открити няколко скелета на деца и даже на бебе. Предполага се, че е заровено над някой от своите родственици.

Човешките остатъци са добре непокътнати. Ориентирани са с глава на запад по християнския бит. Керамиката, която е открита е от 11 век до началото на 13 век. До момента не са открити гробни блага, с изключение на монети и керамика. Открити са още стоманени гвоздеи, само че няма следи от дървена структура, в която да са били забити. Погребенията са в гробни ями.

Южно от този бранш се разкрива конструкция от дребни и приблизително огромни ломени камъни. Това може да е сграда в дълбочина или път до други структури, като занапред ще се откри нейното предопределение. Тя ще даде по-обща картина върху това какво се намира в провлака сред остарелия и новия град на Созопол. Там бяха осъществени изследвания по време на градежа на водния цикъл 2012 година - 2013 година и беше открита еднокорабна черква против постройката на общината и други погребални структури, описаха археолозите.

При сегашните разкопки дълбочината, до която са стигнали, е към 3 метра. Работата продължава в дълбочина, като упованията са в средновековния некропол да има огромна плътност с погребения и препогребения. Археолозите се надяват да се проучат погребалните традиции на локалните хора през Средновековието.

Според Явор Иванов в дълбочина се очаква да се открият други по-ранни погребения от 4-ти век, по-надълбоко и римски, а най-отдолу и от късно елинистичната ера, каквито са открити наоколо до обекта при предходни разкопки.

В югозападния ъгъл е открит голям питос - съд за предпазване на зърнени култури. Откритият на обекта съд е бил празен, само че ще се изследва за органични остатъци. Източно от него е разкрита дребна дъга от ломени камъни и най-вероятно това е хоризонтът на този феодален слой.

Разкопките на терена, където би трябвало да се построи новата автогара на Созапол, стартираха преди седмица. Съгласно мнението на Министерството на културата всички действия по застрояване, благоустрояване, консервация и реституция се предхождат наложително от археологически изследвания на терена. Античният бунар, който се намира в парцела, би трябвало да се запази и да се експонира в новата постройка. След разкопките ще стане ясно дали на терена има и други археологически находки, които би трябвало да се запазят и покажат по подобаващ метод. Тяхното място в автогарата ще бъде планувано в плана, който ще се изготви след одобряването на дейностите по разкопките от министерството. То има условие в плана за постройката наложително да има и част " Озеленяване ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР