Сръбски историк обяви Рилския манастир за пазител на сръбската история

...
Сръбски историк обяви Рилския манастир за пазител на сръбската история
Коментари Харесай

Сръбски историк обяви Рилския манастир за сръбски символ

Сръбски историк разгласи Рилския манастир за " страж на сръбската история и нематериалност " и " знак на сръбското православие и просвета ".

Джордже Боянич твърди, че фрески в манастира на " старосръбски език ", които изобразяват сръбски владетели и светци, са преднамерено боядисвани и скривани.

" След борбата при Велбъжд през 1330 година, водена от сръбския военачалник Стефан Дечански, Рилският манастир става част от сръбската страна ", написа Боянич на своя уеб страница, съобщи БГНЕС.

Той съобщи, че особено място в историята на манастира заема Мара Бранкович, дъщерята на сръбския диктатор Джордже Бранкович и византийската принцеса Ирина, която се омъжва за султан Мурат II.

Според Боянич Реяната кула (Хрельова кула) е издигната от сръбския рицар Рея Охмучевич.

По думите на историка в подножието на кулата има каменна плоча с издълбан ктиторски надпис: " По време на царуването на най-висшия стопанин цар Стефан Душан, господарят с огромни старания и средства съгради тази кула и я посвети на Св. Йоан Рилски и Богородица " Осеновица " (Покровителка), година 6843. "

" Вътре в манастирския комплекс има и остаряла библиотека с над 10 000 писмени и печатни документи и книги, доста от които на старосръбски език ", написа Джордже Боянич и прибавя:

" Посещението на Рилския манастир дава едно незабравимо прекарване от възраждането на сръбската история и нематериалност и сигурно си заслужава вниманието на всеки, който цени богатото културно завещание на нашия народ. "

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР