Способна е да носи от 10 до 15 ядрени бойни

...
Способна е да носи от 10 до 15 ядрени бойни
Коментари Харесай

Ракетата, която може да удари САЩ през Северния и Южния полюс - Сармат

Способна е да носи от 10 до 15 нуклеарни бойни глави на 18 000 км разстояние
Ядрената ракета “Сармат ”, с която шефът на “Роскосмос ” Дмитрий Рогозин заплаши “страхливите българи ”, е представяна от Москва като най-мощната в света. Кремъл твърди, че за момента тя няма аналог и може да доближи безусловно всяка точка на земното кълбо.

“Ето какво е положителното на “Сармат ”:  няма да изиска позволение да прелети над страхливите българи, отмъстителните румънци и черногорците, които са предали общата ни история. Както и от  шведите ”, написа Рогозин в туитър, откакто съседите на Сърбия не дадоха опция на самолета на съветския външен министър Сергей Лавров да прелети над тях и да се приземи за посещаване в Белград.

Всъщност страховитият “Сармат ” е ракетен комплекс, кадърен да носи от 10 до 15 нуклеарни бойни глави на 18 000 км разстояние, което значи, че без проблем може да поразява цели в Съединени американски щати и Европа. В случая с 10 бойни глави мощността им ще е към 750 килотона всяка (бомбата в Хирошима бе 15 килотона). Средната скорост е 5-7 км в секунда. 

“Само един “Сармат ” може да превърне всеки зложелател в радиоактивна взривна яма, заплаши Рогозин. Преди към три седмици, описвайки какъв брой страховито е това оръжие, правилният на Путин върховен служител разгласи, че то е способно да унищожи с един удар половината бряг на цялостен неприятелски на Русия континент. В синхрон с него депутатът Евгений Попов съобщи пред съветската телевизия, че с две ракети може да бъде изпарено цялото Източно крайбрежие на Съединени американски щати, а след 4 от Америка няма да остане нищо.

Великобритания пък щяла да изчезне след 200 секунди

Рогозин се похвали пред московски възпитаници, че най-малката от ракетите е показвана по време на паради на Червения площад, а най-голямата нямало по какъв начин да бъде забелязана, тъй като нямало да се побере на площада.

Първото изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета “Сармат ”, създадена от центъра “Макеев ” (предприятие в границите на “Роскосмос ”), бе осъществено на космодрума “Плисецк ”, Архангелска област, на 20 април в разгара на войната в Украйна. Чрез видеовръзка на него участва и съветският президент Владимир Путин. “Еквивалент на тази ракета няма и скоро няма да има ”, разгласи той след изстрелването. Господарят на Кремъл не скри задоволството си, че “не е допустимо тя да бъде спряна ”. 

Първите серийни мостри се чака да постъпят на въоръжение през актуалната година, евентуално през есента, твърди “Интерфакс ”. За момента чудовището “Сармат ”, която съветската агитация назовава “ракетата на края на света ”, се употребява главно в осведомителната война. 

Според съветските военни тя може освен да доближава цели на доста огромни дистанции, само че също и да преодолява всички съществуващи противоракетни системи, даже и тези, които към момента не са основани. Освен огромно количество нуклеарни бойни глави ракетният комплекс има потенциала да носи и хиперзвуково оръжие. В вероятност той ще може да бъде кондензиран с до 3 хиперзвукови крилати бойни блока “Авангард ”, движещи се със скорост 27 пъти скоростта на звука. Те могат да поразяват стратегически цели не с нуклеарен гърмеж, а посредством кинетична сила.

Според Рогозин  ракетата внушавала подобен грамаден боязън в Съединени американски щати и НАТО, че там я наричали “Сатана – 2 ”. В нея е заложена технологията “орбитална бомбардировка ”, посредством която може да удари Съединени американски щати през Южния и Северния полюс, като се движи по суборбитална траектория,  заобикаляйки разгърнатата мрежа на американската противоракетна защита. Според английския в. “Дейли мейл ” ракетата е висока колкото 14-етажна постройка и тежи малко над 200 тона. Вариантът, прицелен към Западна Европа, е по-лек за сметка на по-малкото количество гориво. 

“Сармат ” ще размени ракетния комплекс “Воевода ”, с който сега са въоръжени съветските ракетни войски със стратегическо предопределение. Комплексите “Воевода ” носят повече бойни глави, само че не са по този начин ефикасни. Русия към този момент имала подготвеност за доставката на 46 ракетни комплекса от този вид. Превъоръжаването с тях Владимир Путин дефинира като историческо.

След края на военната си приложимост ракетата щяла да може да се употребява за изстрелване на цивилен галактически апарати и по този начин да се възвърнат огромна част от вложенията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР