Според обновените данни вносът на горива през миналата година вече

...
Според обновените данни вносът на горива през миналата година вече
Коментари Харесай

НСИ поправи данните за вноса за 2019 г. с близо 4 млрд. лв. нагоре

Според обновените данни вносът на горива през предходната година към този момент не спада, а се повишава с 6.2% до 9 милиарда лева

© Надежда Чипева Националният статистически институт предстоящо поправя нагоре данните си за вноса за предходната година, откакто стана ясно, че има голямо разминаване поради нов метод на митническо отчитане на борсови артикули и най-много на горивата. Новото число е 65.1 милиарда лева, което е с съвсем 4 милиарда лева повече от в началото оповестените данни преди месец. Голяма част от корекцията се дължи на търговията с Русия и Египет. Ревизия нагоре има и при данните за износа, само че тя е по-скромна - с към 400 млн. лева до 58.4 милиарда лева

Така финално сензитивно се трансформират индикаторите както за годишните растежи, по този начин и за комерсиалния недостиг, който се удвоява до 6.7 милиарда лева Темата с нералистичните данни за външната търговия беше повдигната от депутата от Движение за права и свободи Румен Гечев, който видя в тях съзнателно манипулиране, с цел да се регистрира по-висок напредък. От Национален статистически институт отхвърлиха тези обвинявания, като обясниха, че Брутният вътрешен продукт се счита по няколко разнообразни метода и на база разнообразни данни и по тази причина и забавеното отчитане на вноса не е имало такова огромно въздействие. Впоследствие институтът ревизира леко надолу експресните си оценки за растежа за всички тримесечия на 2019 година, като общо за годината той доближи 3.4% - надалеч над спряганите от Гечев равнища към 1%.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Финално по-нагоре

Обновените данни демонстрират, че през предходната година експортът е отбелязал 4.2% растеж, до момента в който преди месец оценката беше за 3.3%. При импорта разбираемо корекцията е по-съществена, като вместо 2.5% към този момент се вижда 3.6% повишаване. И при входящите, и при изходящите потоци на артикули разликата се дължи главно на търговията със страните отвън Европейски Съюз. Това е разбираемо, защото информационният проблем сред данните на Агенция " Митници " и Национален статистически институт визира декларациите за борсово търгувани артикули, а България внася такива главно от трети страни.

Голяма част от проверката от съвсем 4 милиарда лева нагоре се дължи единствено данните за вноса от две страни. Това са Русия, където има повишаване с 2.4 милиарда лева, и Египет с към 0.7 милиарда лева Причината за последното е, че огромна част от импорта на иракски петрол се фактурира като идващ в България от египетските пристанища.

Иначе видяно, като стокова група данните за вноса на минерални горива към този момент демонстрира 6.2% растеж до малко над 9 милиарда лева, което кореспондира с оценките на главните компании в бранша. Най-голям скок има при вноса на питиета и тютюневи произведения - съвсем 25% до 1.16 милиарда лева Добра вест при износа е, че продължава мощният растеж на артикули с по-висока добавена стойност, като при групата на машините, оборудването и транспортните средства той е 8%.

Добро начало преди вируса

Данните за януари демонстрират опазване на наклонността от края на 2019 година - 3.7% растеж на износа и 4.9% на вноса. Детайлни разбивки към този момент има единствено за търговията с трети страни, като данните за горивата демонстрират 532 млн. лева, или 100 млн. лева по-малко от регистрираното през първия месец на 2019 година Тази разлика, въпреки и по-малка, може още веднъж да се дължи на забавянето на данните от митническите заявления. След абсурда от Национален статистически институт дадоха обещание да подобрят връзката си с митниците и по този начин отсега нататък проверките да станат по-малки и предвидими.

Данните за януари обаче надали ще са представителни за годината. Разразилата се ковид зараза през февруари и изключително последните развития и подхванати ограничения през март евентуално ще се отразят сензитивно и на вноса, и на износа световно, а и на България. Над 60% от стокооборота на България е със страни от Европейски Съюз, като съществени сътрудници са някои от най-засегнатите от вируса като Германия, която е номер едно експортна дестинация, и Италия - номер три.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР