Според Мира Баджева третият мандат е жест към избирателите на

...
Според Мира Баджева третият мандат е жест към избирателите на
Коментари Харесай

Мира Баджева: С третия мандат президентът не иска да бъде посочен като предател

Според Мира Баджева третият мандат е жест към гласоподавателите на Българска социалистическа партия

Третият мандат - вероятен ли е въобще кабинет. Темата разясняват в " Референдум " по Българска национална телевизия доцент Светослав Малинов, политологът от " Тренд " Димитър Ганев, Мира Баджева, политическият анализатор Слави Василев и политолога Любомир Стефанов, написа " ".

Според Димитър Ганев от " Тренд " е било явно за всички, че без значение дали Демократична България или Българска социалистическа партия бяха взели третия мандат, държавно управление нямаше да има да има.

" Този, който върне мандата, ще носи отговорност за несъставянето на държавно управление ", сподели още той. И съобщи, че при последващи избори българите ще си зададат въпроса " Кой ни докара до тази обстановка ни докара до това за пети път да вървим на избори ", разясни Ганев. Той съобщи, че е имало някаква форма на подаване на ръка на ГЕРБ към Демократична България, и противоположното.

" Но сходен съюз няма по какъв начин да бъде вероятен, в случай че той не срещне поддръжката на Политическа партия. Защото Христо Иванов си дава сметка, че съдействие с ГЕРБ ще значи електоратът на Демократична България да отиде в Политическа партия. Решението на политическото уравнение е заложено през 2020 година, когато се разделихме на лагер на смяната и на статуквото. Ако желаеме да го решим, би трябвало част от партиите на смяната да влязат в разговор с така наречен партии на статуквото ", сподели още политологът от " Тренд ". И добави, че хипотезата на Христо Иванов, - че може да има още едни избори преди локалните, е тъй като си дава сметката, че нито Политическа партия, нито Демократична България ще платят тази цена за локалните избори.

Той уточни два аргумента за какво институтът служебно държавно управление не би трябвало да продължи да работи прекомерно дълго.

" Първо - всяко едно държавно управление разполага със свое парламентарно болшинство, което му разрешава да прокарва законодателните начинания. При служебния кабинет няма или Народно събрание, или обособено парламентарно болшинство. Второ, то е с стеснен интервал на деяние - 60 дни след разпускането на Народно събрание. Това държавно управление няма опция да целеполага и да ангажира страната с интернационалните спогодби и контракти ", сподели още той. Според него даже да има съюз Политическа партия и Демократична България, това няма да промени нищо.

" Ще има ли парламентарно болшинство в последващо Народно събрание - явно не. Тогава те би трябвало да дадат отговор на въпрос с кого биха си сътрудничели в идващ парламент ".

Мира Баджева съобщи, че е била сюрпризирана от избора на Радев за трети мандат.

" Защото е явно, че Българска социалистическа партия няма да успее да реализира този мандат. И Демократична България нямаха огромни шансове, само че може би по-голямо изпитание щеше да се направи. Сега доста бързо ще се стигне до финала и да се върне несбъднат мандат ", сподели още той.

Според нея това е било жест към гласоподавателите на Българска социалистическа партия, в сравнение с към соцлидерката. А настрана не е желал да бъде посочен като изменник, което пък Корнелия Нинова е желала, сподели още Баджева.

Според нея интригата на сезона са локалните избори.

" В последна сметка след едни последващи избори Политическа партия и Демократична България ще би трябвало да изберат най-сетне да се съюзят. Предвид вероятността за локални избори, ще би трябвало да се съюзят, да вземат първият мандат, и да се опитат да създадат нещо с ГЕРБ ", добави тя.

Да заложиш 4 пъти на нещо, което е обречено на крах, е несериозно,каза от своя страна политологът Любомир Стефанов. И добави, че третия мандат е бомба със закъснител.

" Проблемът не е в политическата, а в партийната система ", сподели още той.

Според Светослав Малинов публичните разделения пречат за образуване на държавно управление.

" Първото бе сред статуквото и смяната - ГЕРБ и Политическа партия. Насложи се ново разделяне - позицията на всеки български жител по отношение на войната в Украйна. Много мъчно могат да се вземат решения, когато тези разделения са живи ", сподели още той. Въпреки това той изясни, че отговорността за сформиране на държавно управление се носи от първите две партии. " Идеята от това, че партиите се опасяват, е погрешна - просто не желаят да вършат коалиция ", добави Малинов. Според него гласоподавателите на Демократична България и Политическа партия не ги предизвикват за коалиция. В противоположен случай ще изгубят всевъзможни шансове за образуване на болшинство.

" На идващите избори гласоподавателите ще дадат отговор дали желаят ГЕРБ, Движение за права и свободи или техен сътрудник да ръководят, или ще гласоподават за нещо ново, което нашето законодателство разрешава. Време за нов политически състезател има ", сподели още той.

Политическият развой явно върви към задънена улица, пък съобщи политическият анализатор Слави Василев. " Този развой би трябвало да ни накара да мислим отвън статуквото. В България политическият разговор е строшен. Ако създаде нещо, то ще е с извънредно дребен небосвод. И това не би трябвало да и го обясняваме, гледайки президентската институция. Това не е функционалност на един двама или трима, а цялата политическа класа е заставена в тази обстановка. И тя не може да излезе от това ", сподели още той.

Той обърна внимание, че властта в България не търпи вакуум. " Дали ще имаме държавно управление в идващото Народно събрание и каква ще е политическата обстановка, това не трансформира обстоятелството, че властта в България не търпи вакуум. Имаме служебно държавно управление, което работи добре в синхрон с едно Народно събрание, в което няма болшинство ", сподели той. И разясни, че политическата система не действа.

Според него нова политическа групировка не може да се роди от нищото.

" Ако не е президентът да дава път на младежи напред, в редиците на старите партии нови лица няма да забележим ", сподели още той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР