Според данните на експерти, всеки четвърти кърлеж е носител на

...
Според данните на експерти, всеки четвърти кърлеж е носител на
Коментари Харесай

ТЕ ГОВОРЯТ – Епизод 22: Внимание кърлежи! Как да предпазим домашните си любимци?

Според данните на специалисти, всеки четвърти кърлеж е притежател на патогени, причинители на болести, засягащи кръвта. Броят на инфекциите с лаймска болест, кърлежов енцефалит и бабезиоза нараства в международен мащаб, сигнализират от ЧЕТИРИ ЛАПИ.

А най-хубавият избор на таблетки, нашийници или препарати за кожата на домашните любимци е на ветеринарните лекари, които могат да вземат най-информирано и потребно решение, обясниза „ Те приказват “ доктор Весела Василева, координатор „ Осиновявания “ в ЧЕТИРИ ЛАПИ.

С покачването на температурите все по-често се случва да се натъкнем на кърлеж след разходка навън. Освен за хората, те са рискови и за животните, защото придвижват микроби и болести, причиняващи заболявания.

Кърлежите се срещат най-често във високите треви
Първите кърлежи стават дейни с лекото повишение на температурите, нормално още през март, когато градусите към този момент надвишават 8°C.

Според специалистите, стоплянето и влагата подтикват развиването на кърлежите. Това е повода сега да следим същински взрив на ухапванията от кърлежи.

Паякообразните инсекти се срещат най-често в широколистни и смесени гори, треви и папрати на височина до 1,5 метра.. Кърлежите нямат очи, само че разполагат със специфичен датчик (Органът на Халер), който им разрешава да откриват своите жертви по миризмата, топлината и издишания въглероден диоксид. След като се закачат, те могат да се хранят от животното гостоприемник дни наред, преди да се махнат от него.

Затова: Проверявайте домашните любимци след всяко излизане на открито. Преглеждайте обширно тялото им след всяка разходка или време, прекарано навън. Не постоянно кърлежите се виждат в точния момент, по тази причина прегледът би трябвало да се извърши чрез леко погалване по цялото тяло, като се следи за дребни топчета. Ако забележите кърлеж, то той би трябвало да бъде отстранен незабавно.

На пазара съществуват редица артикули, които могат да защищават домашните любимци от набезите на дребните кръвопийци под формата на пипети, нашийници и хапчета. Някои от тях имат репелентно деяние и срещу други инсекти като комари.Капките от пипетите се нанасят върху кожата на врата и плешките, където животното не може да ги оближе. Предлагат се и артикули, които по едно и също време пазят от кърлежи и ги унищожават.

Препоръчително е стопанитеда четат деликатно листовките и да не употребяват идентични артикули за кучета, котки и зайци.

За котки се предлагат спот-он пипети, дъвчащи таблетки за външни паразити или пудра. Само пудрата, шампоаните и спрейовете предопределени за четина се нанасят непосредствено върху козинатa на животните. Нашийниците срещу бълхи и кърлежи при котки не се предлагат, защото нашийникът може да се закачи, когато четириногите се катерят някъде.

Всеки артикул има период на валидност, който деликатно би трябвало да се следи. Затова, съветваме ви да се консултирате с ветеринарен доктор, който да предложи артикул за характерните потребности на Вашето куче или котка, акцентира доктор Весела Василева от ЧЕТИРИ ЛАПИ, подготвили скъпите и потребни препоръки за нашите домашни любимци.

И на край на следващия ни епизод на „ Те приказват “, още веднъж ви призоваваме - тъкмо в този момент е идеалният миг да планирате посещаване при кучетата от Общинския подслон в Пловдив, да се запознаете онлайн с тях, да ги разноските, или просто да поиграете с тях и да им занесете лакомства, и в случай че решите – да дадете дом и семейство на някой от страхотните жители на приюта.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР