Спомените за президентския мандат на Доналд Тръмп в САЩ са

...
Спомените за президентския мандат на Доналд Тръмп в САЩ са
Коментари Харесай

Анализ | Какво може да донесе един нов президентски мандат на Тръмп

Спомените за президентския мандат на Доналд Тръмп в Съединени американски щати са най-вече за безпорядък и възмущение. Те бяха систематизирани от срамния завършек на президентството му, когато негови поддръжници щурмуваха Капитолия в опит да го запазят на власт. Оттогава Тръмп се сблъска с процедура по импийчмънт и две престъпни обвинявания, като евентуално се чакат и още изненади. Бившият американски държавен глава наподобява като захласнат от концепцията да компенсира своята изборна загуба през 2020 година " Аз съм вашето правораздаване. Аз съм вашето отмъщение ", съобщи той пред симпатизанти тази година.

Спомените за президентския мандат на Доналд Тръмп в Съединени американски щати са най-вече за безпорядък и възмущение. Те бяха систематизирани от срамния завършек на президентството му, когато негови поддръжници щурмуваха Капитолия в опит да го запазят на власт. Оттогава Тръмп се сблъска с процедура по импийчмънт и две престъпни обвинявания, като евентуално се чакат и още изненади. Бившият американски държавен глава наподобява като захласнат от концепцията да компенсира своята изборна загуба през 2020 година " Аз съм вашето правораздаване. Аз съм вашето отмъщение ", съобщи той пред симпатизанти тази година.

Тръмп евентуално ще завоюва републиканската президентска номинация през 2024 година Може да си мислите, че негова победа на изборите ще донесе още повече безпорядък - този път без съветниците, които, оказа се, в началото са направлявали своя емоционален нов началник. Но в действителност професионално звено от популисти, обвързано с доктрината " Америка преди всичко ", в този момент се е посветило на задачата да подсигурява, че през новия мандат Тръмп ще бъде порядъчен и фокусиран върху осъществяването на дилемите. То приготвя почвата и напъните му не би трябвало да бъдат подценявани.

За разлика от хаоса, който обхвана Белия дом през 2016 година, ветераните от първия мандат на Тръмп към този момент няколко години работят по своята цел. И даже на този ранен стадий детайлите си проличават. Документи от хиляда страници обрисуват концепциите, които преди бяха неконвенционални за републиканските кръгове, само че в този момент станаха обичайни - дотъкмяване на граничната стена, повдигане на митата за съдружници и съперници, бетониране на нефинансираното орязване на налози и преустановяване на автоматизираното поданство за всеки, роден в Съединени американски щати. Те демонстрират песимизъм към НАТО и дават обещание да " сложат завършек на войната против изкопаемите горива ", като лимитират политиките за битка с климатичните промени.
Плановете на Тръмп - дотъкмяване на граничната стена, повдигане на митата за съдружници и съперници, бетониране на нефинансираното орязване на налози и преустановяване на автоматизираното поданство за всеки, роден в Съединени американски щати. Реклама
Заедно с тези оферти има и нещо, което цели да революционизира структурата на държавното управление. Републиканците, поддържащи кредото " Да създадем Америка още веднъж велика ", считат, че ще могат да приложат програмата си единствено в случай че победят така наречен дълбока страна, като създадат по този начин, че десетки хиляди водещи държавни чиновници бъдат застрашени от уволняване. Около 50 000 чиновници ще бъдат застрашени от съкращения по силата на предлагането, станало известно като Schedule F.

В същото време, с цел да се запълнят хилядите овакантени политически постове, републиканците основават нещо като " консерваторски LinkedIn " с претенденти, чиято лична преданост към Тръмп не предстои на въпрос. Изразяването на безпокойствие от щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година носи учредения за дисквалифициране. Нищо от това не е повърхностна интрига, а към този момент се възнамерява осъществяването му.

Поддръжниците на " Америка преди всичко " ще кажат, че промяната в бранша на държавните чиновници ще насърчи демокрацията, като предотврати опитите на неизбрани бюрократи да пречат на програмата на определен президент. Въпреки че инспекциите и отчетността са значима част от американската конституция, държавните чиновници не са един от трите клона на държавното управление, които тя включва.

Първото несъгласие е чисто практично. Лишаването от опитни фрагменти в държавното управление ще се случи тъкмо, когато разширението на страната към стопанската система ще направи способените бюрократи по-важни от всеки път. Ръководенето на една съвременна страна ще изисква експертиза в администрацията, стопанската система, външните работи и науката. Ако чиновниците не могат да възразят против лудите оферти на политическите назначения от боязън, че ще бъдат уволнени, политиката ще загние от вътрешната страна.
Реклама
Второто несъгласие е политическо. Бъдещ демократически президент с големи пълномощия и без отчетност не е нещо, което републиканците ще желаят. Една от аргументите за професионализирането на бюрокрацията през XIX век е да се обезпечи държавният транспортен съд с задоволително баласт, с цел да поддържа плаването си от една администрация към идната.

Третото несъгласие е, че тези промени ще дадат значителен пряк президентски надзор върху правосъдното министерство . С опцията за уволняване на всички свои съперници администрацията ще унищожи правната самостоятелност. Ако стане по този начин, тръмписткото възмущение ще се трансформира в съответно възмездие. Тази възможност би трябвало да тормози всички американци.

След като срещна опозиция от своя предходен основен прокурор, главният аршин на Тръмп за идващ ще бъде неналичието на гръбнак - т.е. подготвеност за преустановяване на следствия против президента и негови съдружници и за нареждането на следствия против дългия му лист от същински и мислени политически врагове . Въпреки че Тръмп не би имал огромна практическа причина от продължение на недоверието към изборната система, защото конституцията изключва трети мандат, потребността да бъде отмъстен за това, което той счита за откраднати избори през 2020 година, може да го накара да резервира този курс.
След като срещна опозиция от своя предходен основен прокурор, главният аршин на Тръмп за идващ ще бъде неналичието на гръбнак.
Ако републиканците завоюват двете камари на Конгреса, както е допустимо, никой в изпълнителната и законодателната власт няма да бъде в позиция да спре Тръмп. Федералните съдилища ще станат едно от дребното останали места, които са самостоятелни и експертни в американската система. И е мъчно да си представим по какъв начин те няма да станат също обект на офанзива.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР