СподелиНаместник-председателят на Светия синод Врачанският митрополит Григорий ще оглави архиерейската

...
СподелиНаместник-председателят на Светия синод Врачанският митрополит Григорий ще оглави архиерейската
Коментари Харесай

Тази година благодатният огън няма да бъде донесен в България от Йерусалим

Сподели
Наместник-председателят на Светия синод Врачанският митрополит Григорий ще оглави архиерейската света литургия за Възкресение Христово – Пасха, която ще бъде отслужена в патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “ през днешния ден от 23:30 часа на Велика събота. Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от Българската православна черква – Българска патриаршия (БПЦ-БП).

Днес е Велика събота, която е последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На Велика събота църквата възпоменава телесното заравяне на Иисус Христос и слизането му в пъкъла. По обичая на юдеите Йосиф и Никодим свалили тялото Господне от кръста, обвили го в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалече от Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предсказал възкресението си. Невярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би апостолите да откраднат тялото, измолили военна стража, която сложили до гроба, а самия гроб запечатали.

За богослуженията в този момент за Великден ще бъде употребен Благодатният огън, който беше донесен през предходната година от българска църковна делегация от Йерусалим.

Заради напрегнатата конюнктура в Израел Светият синод реши тази година да не се пътува до Израел и до светия град Йерусалим за преместването на Благодатния огън в България. Това сподели, на 24 април, пред публицисти Старозагорският митрополит Киприан, който е представител на Светия синод на Българската православна черква – Българска патриaршия (БПЦ-БП). Той разгласи тогава пред медии решенията от съвещанието на Светия синод на БПЦ-БП.

За първи път Благодатният огън не дойде в България през 2020 година поради пандемията от КОВИД-19.

През 2022 година Благодатният огън още веднъж не беше донесен у нас от българска църковно-държавна делегация. Тогава от Светия синод обявиха, че това не може да се случи поради „ неподходящи условия “. За богослуженията за Великден през 2022 година беше употребен Благодатният огън от 2021 година, който се съхраняваше в Синодалния параклис „ Св. цар Борис-Михаил “.

През 2023 година Благодатният огън от Йерусалим беше донесен у нас на Велика събота от българска църковна делегация, която участва на богослужението в храма „ Възкресение Христово “ в Йерусалим, където над гроба на Иисус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, именуван още Свещен или Небесен. На Велика събота вярващи от целия свят идват в Йерусалим, с цел да станат очевидци на чудото.

Благодатен или Свещен е огънят, който се възпламенява всяка година на Възкресение Христово в храма „ Възкресение Христово “, издигнат тъкмо върху Божи гроб в Йерусалим. Православните християни имат вяра, че това запалване става по извънреден метод. Този огън в първите минути след запалването има неповторимото свойство да не излъчва топлота и да не изгаря.

Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е знамение, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Иисус Христос нормално от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се счита, че е било положено тялото на Спасителя за заравяне.

Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от четвърти век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията ненадейно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР