Спелтата е вид жито, което се отглежда, без да се

...
Спелтата е вид жито, което се отглежда, без да се
Коментари Харесай

Спелта - брашно за добра памет

Спелтата е тип жито, което се отглежда, без да се употребяват каквито и да било торове за увеличаване на растежа. Това го прави доста чист артикул, който е елементарен за асимилиране от организма и не трябва да бъде подценяван.

Спелтата е извънредно богата на протеини, въглехидрати, фибри, витамини. Изключително уместно е да се употребява по време на хранителни режими.

Ако се направи съпоставяне с пшеницата, която се употребява през днешния ден, в спелтата има минимум два пъти повече витамини и потребни субстанции. Освен това е извънредно богата на цинк и белтъчини, а глутенът е напълно малко количество.

Филия пълнозърнест самун от спелта съдържа не повече от 38 грама брашно, а това количество ще достави на организма 7 % фибри от Ориентировъчния дневен банкет (ОДП) за мъже и 8 % за дами.

Ако хранителният ви режим е богат на фибри, които сте си набавили от пълнозърнестите храни, това ще намали заплахата от хипертония и от сърдечно-съдови болести. Брашното от спелта съдържа единствено 1.26 г ненаситени мазнини.

Освен това спелтата е отличен източник и на цинк – в една филия самун има 1.3 мг цинк или 16 % от ОДП от минерала за дами и 11.7 % за мъже. Приемът на цинк е доста значим за поддържане на здрава нервна система – дефицитът му може да аргументи неврологични проблеми.

 Спелта

Освен това може да има последици върху паметта – съгласно някои експерти при дефицит на цинк в организма се следи и синдром на хиперактивността с недостиг на вниманието.

Брашното от спелта е богато и на витамини от група В – в една филия от пълнозърнестия самун се съдържат 3.2 мг витамин В3, което е към 20 % от ОДП за мъжете и 23 % за дамите. Витамин В3 се назовава още ниацин – той също е значим за поддържането на добра функционалност на нервната система.

Спелтовото брашно е богато и на рибофлавин или витамин В2 – комбинацията на рибофлавина и ниацина защищават очите от катаракта. В една филия самун от спелта се съдържа внушителните 0.87 мг витамин В2, което е 72 на 100 от ОДП за мъжете и 79 на 100 за дамите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР