Спелтата е сорт жито, познат още като житото на фараоните.

...
Спелтата е сорт жито, познат още като житото на фараоните.
Коментари Харесай

Кулинарна употреба на спелта

Спелтата е вид жито, прочут още като житото на фараоните. Въпреки че тази просвета била позната още в Древен Египет, най-вече находки, свързани с нея, могат да се открият в Европа. В Южен Кавказ даже има данни за спелта, датиращи от петото хилядолетие преди новата епоха.

През предишния век съвсем на всички места в света спелтата е сменена с елементарното, хлебно жито. Това се обуславя от фактът, че спелтата не се поддава на никакви интервенции. За разлика от нея, добивите от жито могат да се усилват с наторяване и генни модификации.

Днес мнозина още веднъж обръщат взор към спелтата. Тази просвета е извънредно чиста. Тя се отглежда без изкуствено наторяване и генни модификации.

В състава ѝ се откриват високо количество потребни хранителни субстанции като въглехидрати, протеини, мазнини, фибри, минерални соли и витамини.

 Спелта

Освен това глутенът в състава ѝ е с уравновесено количество. Тя е извънредно подобаваща за подготвяне на тестени произведения.

Спелтата се употребява при здравословното хранене. Водноразтворимите ѝ съставки улесняват бързото ѝ разбиране от организма. Всъщност, сходно асимилиране е типично още единствено за течните храни.

Това от своя страна подкрепя кръвообръщението, улеснява бъбречната активност и пречиства организма. Спелтата се понася добре от тялото, като в същото време усъвършенства храносмилането.

От спелта се подготвят всевъзможни тестени произведения – самун, макарони, спагети, пасти. От нея се създават разнообразни артикули като супи, каши, био кюфтета, мюсли и редица здравословни десерти.

 Бисквити от Спелта

Хлябът от спелта е както здравословен, по този начин и апетитен. Той се характеризира с забавен усет и неизразим мирис. Някои го дефинират на запечено на скара сирене. Брашното от спелта пък може да се вложи във всички предписания за сладки, торти и мъфини.

В кулинарията се употребява и сварена спелта. С нея могат да се заменят картофите и ориза в главното ядене.

Малко прочут е фактът, че с изключение на да се яде, спелтата може и да се пие вместо кафе. За задачата тя първо се препича, след което се сварява.

Друга използваема част от растението са люспите от спелта. Те имат приложение в промишленото произвеждане. С тях се пълнят заряд на матраци и възглавници.

Използването им има обезболяващо деяние, отстранява болките в ставите и мускулите и облекчава коликите при новородените. Те не разрешават развиването на акари и заемат формата на тялото.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР