Спасители трескаво евакуираха хора, блокирани вчера от опустошителните наводнения в

...
Спасители трескаво евакуираха хора, блокирани вчера от опустошителните наводнения в
Коментари Харесай

Мащабни наводнения взеха над 90 жертви в Бразилия

Спасители трескаво изтеглиха хора, блокирани през вчерашния ден от опустошителните наводнения в южния бразилски щат Рио Гранде до Сул. Съобщено беше за 90 починали, оживели обезверено търсят храна и съществени консумативи, съобщи Ройтерс.

В покрайнините на Елдорадо до Сул, на 17 километра от столицата на щата Порто Алегре, доста хора спят край пътя и споделиха на кореспондент на Ройтерс, че нямат какво да ядат. Цели фамилии се придвижват пешком с раници и претъпкани с покъщина пазарски колички.

Наводнението попречва избавителните действия, а десетки хора, които към момента чакат да бъдат евакуирани с лодка или хеликоптер от потърпевшите домове. Малки лодки кръстосваха през вчерашния ден наводнения град в търсене на оживели, съобщи Българска телеграфна агенция.

Щатската организация за гражданска отбрана заяви, че броят на жертвите е повишен до 90 дружно с други четири смъртни случая, които се проверяват, 131 души към момента са в неопределеност, а 155 000 са без дом.

Проливните дъждове, които започнаха предходната седмица, провокираха преливане на реки, наводнение на цели градове и разрушение на пътища и мостове.

Очаква се дъждът да спре в четвъртък, само че по-късно да продължи през уикенда.

Експертите по климата приписват рисковите превалявания в Рио Гранде до Сул на гореща вълна, обвързвана с явлението Ел Ниньо, което затопля водите на Тихия океан и носи дъжд в южна Бразилия; по-слаб леден фронт с дъжд и стихии, идващи от Антарктика, и необикновена топлота в Атлантическият океан покачва влажността.

Глобалното стопляне изостря тези феномени и ускорява резултатите сред такива системи, правейки времето непредсказуемо, сподели Марсело Шнайдер, откривател от Националния метеорологически институт Inmet.

В центъра на Порто Алегре, град с 1,3 милиона поданици, улиците са под вода, откакто река Гуайба излезе от коритото си поради рекордни водни равнища.

Жителите на Порто Алегре се сблъскаха с празни лавици на супермаркети и затворени бензиностанции, с магазини, където минералната вода се продава в лимитирани количества на един клиент, с цел да стигне за повече хора.

Камиони превозваха вода до лечебни заведения и приюти за настаняване. Наводненията засегнаха и електроснабдяването на общо над 1,4 милиона клиенти. 

Почти половин милион души останаха без ток в Порто Алегре и отдалечените градове, защото електрическите компании са прекъснали електроподаването от съображения за сигурност в наводнените квартали. Националният електроенергиен систематичен оператор ONS сподели, че пет водноелектрически централи и електропреносни мрежи към тях са спрени заради проливните дъждове.

Освен че унищожават сериозна инфраструктура, проливните дъждове и наводненията оставиха зърнените насаждения под вода и убиха добитък, спиране на жътвата на соя и стопираха работата в голям брой месопреработвателни комбинати.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР