Сокът от бъз е освежаващ и ароматен – истинска класика

...
Сокът от бъз е освежаващ и ароматен – истинска класика
Коментари Харесай

Как да си направим сироп от бъз

Сокът от бъз е ободрителен и благоуханен – същинска класика в знойните летни дни. Освен това е потребен, а оказа се, и извънредно елементарен за подготвяне. Бъзът цъфти през май и юни, тъй че в този момент е времето да изпробвате рецептата, която ще ви споделя.

Първата стъпка, несъмнено, е да си набавите цветове от бъз. Най-добре е да ги наберете от екологично чисто място. Друга алтернатива е да си ги закупите от пазара. От там нататък в интернет може да намерите най-различни предписания и технологии за приготвянето на напитка от бъз. Количествата са по-скоро ориентировъчни и не е нужно да се съблюдават прецизно. В последна сметка е въпрос на усет, изключително що се касае до количеството захар. Аз се стопирах на рецепта за концентрат (сироп) от бъз, който в допълнение се разрежда с вода преди консумация.

Необходимите артикули:

33 бр. цвят от бъз (аз сложих съвсем 40 за по-силен аромат)

 3 кг кафява нерафинирана захар (може да замените с бяла в по-малко количество)

300 мл прясно изцеден лимонен сок (може и малко повече, на вкус)

3 л вода



Начин на подготвяне :

Цветовете на бъза са извънредно нежни, по тази причина е целесъобразно да ги употребявате допустимо най-бързо, откакто сте ги откъснали. Ако сте ги набрали от чисто място, не е нужно даже да ги миете. Задължително е обаче да ги ревизирате за буболечки.

Следващата стъпка е да разтворите захарта във водата на спокоен огън. След като получената течност изстине, я изсипвате в огромен съд, по опция стъклен (голяма тенджера също прави работа).

Добавяте лимоновия сок и цветовете от бъз и захлупвате съда. Оставяте тази примес да престои за 24 часа, като през това време би трябвало да я разбъркате няколко пъти, целесъобразно с дървена лъжица. Накрая прецеждате течността благодарение на цедилка или марля.  

Сиропът се съхранява в стъклени бутилки в ледник. Ако желаете да има по-голяма продължителност, може да стерилизирате бутилките. За да го консумирате, належащо е да го разредите с вода – на усет. Сервира се с няколко бучки лед и малко лимон за лукс. 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР