Софтуерен проблем спира плащането по определени рецепти на аптеките в

...
Софтуерен проблем спира плащането по определени рецепти на аптеките в
Коментари Харесай

Софтуерен проблем затруднява изпълняването на рецепти в аптеките в Благоевград

Софтуерен проблем стопира заплащането по избрани предписания на аптеките в Благоевград , предават от Българска национална телевизия по информация на фармацевти и притежатели на аптеки в района. От фармацевтичната гилдия в своя позиция са оповестили, че в случай че не се вземат ограничения, са подготвени за ефикасни протестни дейности.

Проблемът с така наречен система за верификация на медикаментите в България съгласно фармацевтите е от няколко седмици. При въвеждането на лекарство на пациент системата регистрира, че всичко е изрядно, по-късно обаче записаната информация демонстрира, че въведеното и към този момент обещано лекарство не е верифицирано.

" Примерът е подобен, че тази рецепта има 44 флакона. Всеки от тези флакони има сериен номер, само че на нас ни вършат инспекция по код на лекарството и ми споделят, че аз за 1 минута съм отпуснал 44 флакона и съм верифицирал един флакон 44 пъти ", изясни фармацевтът Димитрий Тюлеков пред Българска национална телевизия.

Заместник-председател на фармацевтичната гилдия в Благоевград доктор Константин Качулев разяснява следното: " Освен всички тези проблеми, Касата споделя: " Вие нямате право на надценка ", само че Национална агенция за приходите споделя: " Вие дължите Данък добавена стойност на тази касова записка за 40 000 лв. ". Нали си представяте в каква комплицирана конюнктура са сложени фармацевтите. "

От фармацевтичната организация в града са изпратили писмо до Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като са описали казуса. Решение към този момент не е открито.

" Пращат ни входящи номера на писмото, това е към този момент връзката с институциите, нямаме за момента нищо, което да е казано ", уточни още доктор Качулев.

На въпросите на Българска национална телевизия НЗОК са дали отговор, че са осведомени с техническия проблем в системата и работят по неговото премахване. Въпреки проблемите и жалбите, при установените инспекции няма санкционирани аптеки, удостоверяват още от институцията.

Припомняме,, като Министерство на здравеопазването даде период от 30 дни, през който издадените до момента хартиени предписания са годни. Този период изтича тази седмица.
 Здравни организации приканват Министерство на здравеопазването да черпи опит от Европейски Съюз за е-рецептите
Здравни организации приканват Министерство на здравеопазването да черпи опит от Европейски Съюз за е-рецептите

Обещават помощ в провокациите, свързани с въвеждането на цифрови инструменти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР