Софтуерен проблем спира плащането по определени рецепти на аптеките в

...
Софтуерен проблем спира плащането по определени рецепти на аптеките в
Коментари Харесай

Софтуерен проблем спира изпълняването на рецепти в аптеките в Благоевград

Софтуерен проблем стопира заплащането по избрани предписания на аптеките в Благоевград. За това алармираха фармацевти и притежатели на аптеки в района. От фармацевтичната гилдия в своя позиция оповестиха, че в случай че не се вземат ограничения, са подготвени за ефикасни протестни дейности.

Проблемът с така наречен система за верификация на медикаментите в България съгласно фармацевтите е от няколко седмици. При въвеждането на лекарство на пациент, системата регистрира, че всичко е изрядно, по-късно обаче записаната информация демонстрира, че въведеното и към този момент обещано лекарство не е верифицирано.

" Примерът е подобен, че тази рецепта има 44 флакона. Всеки от тези флакони има сериен номер, само че на нас ни вършат инспекция по код на лекарството и ми споделят, че аз за 1 минута съм отпуснал 44 флакона и съм верифицирал един флакон 44 пъти ", изясни Димитрий Тюлеков – фармацевт.



" Освен всички тези проблеми, Касата споделя: " Вие нямате право на надценка ", само че Национална агенция за приходите споделя: " Вие дължите Данък добавена стойност на тази касова записка за 40 хиляди лв. ". Нали си представяте в каква комплицирана конюнктура са сложени фармацевтите ", разяснява доктор Константин Качулев – зам.председател на фармацевтичната гилдия в Благоевград.

От фармацевтичната организация в Благоевград в писмо до Националната здравноосигурителна каса описали казуса. Решение обаче към този момент не е открито.

" Пращат ни входящи номера на писмото, това е към този момент връзката с институциите, нямаме за момента нищо, което да е казано ", уточни доктор Константин Качулев.

Потърсихме позицията и на НЗОК. Оттам дадоха отговор, че са осведомени с техническия проблем в системата и работят по неговото премахване. Добавиха още, че макар проблемите и жалбите, при установените инспекции няма санкционирани аптеки.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР