Софийската градска прокуратура се е самосезирала за поредната фейсбук изява

...
Софийската градска прокуратура се е самосезирала за поредната фейсбук изява
Коментари Харесай

Прокуратурата се самосезира за призива на Костадинов тази уродлива измет да бъде унищожена

Софийската градска прокуратура се е самосезирала за следващата фейсбук изява на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов, съдържаща апели към принуждение против съперници - " тази уродлива сган да бъде унищожена ".Същевременно, самото известие на прокуратурата е образец за това какъв брой е затруднена работата на правоохранителните и правоприлагащите органи по случаите на слово на омразата, доколкото нашият Наказателен кодекс (НК) не съдържа съответна правна наредба, която да покрива всички хипотези, в които то се демонстрира. Словото на омразата в общия случай не е криминализирано, а единствено обособени негови проявления (на раса, националност или етническа принадлежност), което комфортно се употребява от популисти като Костадинов. Друг е въпросът, че.

Софийската градска прокуратура се е самосезирала за следващата фейсбук изява на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов, съдържаща апели към принуждение против съперници - " тази уродлива сган да бъде унищожена ".

Същевременно, самото известие на прокуратурата е образец за това какъв брой е затруднена работата на правоохранителните и правоприлагащите органи по случаите на слово на омразата, доколкото нашият Наказателен кодекс (НК) не съдържа съответна правна наредба, която да покрива всички хипотези, в които то се демонстрира. Словото на омразата в общия случай не е криминализирано, а единствено обособени негови проявления (на раса, националност или етническа принадлежност), което комфортно се употребява от популисти като Костадинов. Друг е въпросът, че.

Експерти от дълго време приканват да се добави Наказателен кодекс, само че за това все не остава време, въпреки че другояче депутатите са доста дейни, когато би трябвало да допълват тъкмо наказателния закон.
Реакцията
В късния следобяд във вторник че се е самосезирала по информация в медиите, че депутат от 49-ото Народно заседание вероятно е направил закононарушение срещу правата на жителите и по съответно - закононарушение по член 162 от Наказателния кодекс. Текстът планува затвор и санкция за проповядване или подбудителство към дискриминация, принуждение или ненавист, учредени на раса, националност или етническа принадлежност.
Реклама
Наблюдаващият прокурор е упълномощил осъществяването на взаимна инспекция от Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) и отдел " Киберпрестъпност " при Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " на Министерство на вътрешните работи. В рамките на тази инспекция ще бъде тестван профилът на депутата във фейсбук, потребителите, коментиращите там, естеството на мненията и ще се потърсят някои от тях, с цел да дадат сведения за усещанията и прочувствената си реакция, научи " Капитал ".

Реакцията на прокуратурата идва, откакто във вторник мощно сериозна публична позиция изрази и държавното управление. В изказване министър председателят акад. Николай Денков, правосъдният министър Атанас Славов и вътрешният Калин Стоянов приканиха институциите да подхващат дейности съгласно пълномощията си (вижте в карето най-долу).

По една случайност, прокуратурата се задейства в деня, когато че пропагандирането и отбрана на Народния съд не е предпазена тирада, доколкото проповядва тежко принуждение против политически съперници, действително осъществено от партията майка Българска комунистическа партия.
Случаят
Конкретният мотив за реакцията на прокуратурата и политиците е неотдавнашен пост на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов, оповестен в неделя, в който той разяснява " разочарованието на родната демократична общественост " от приключването на метежа на Пригожин в Русия. Един от абзаците в този пост за следващ път е апел за принуждение към съперниците и инакомислещите:
Реклама
" Сега, несъмнено, са разочаровани, само че единствено няколко часа бяха задоволителни, с цел да се види какво съставляват те - една озверяла античовешка паплач, жадуваща кръв и мечтаеща за войни и принуждение. Ето за какво дълг на всеки един естествен жител е да направи всичко по силите си, с цел да може тази уродлива сган да бъде унищожена - за положителното освен на България, само че и на човечеството. "

Безспорно изказването на Костадинов е слово на омразата и апел към принуждение, само че ще е много комплицирано да се обоснове, че тази проповед и подбудителство към принуждение, дискриминация и ненавист, са стимулирани с раса, националност или етническа принадлежност, както гласи текстът на член 162 алинея 1 от Наказателен кодекс: " Който посредством слово, щемпел или други средства за всеобща информация, посредством електронни осведомителни системи или по различен метод проповядва или подбужда към дискриминация, принуждение или ненавист, учредени на раса, националност или етническа принадлежност, се санкционира с отнемане от независимост от една до четири години и с санкция от пет хиляди до 10 хиляди лв., както и с публично неодобрение. "

Другият " граничен " текст в Наказателния кодекс за този случай - член 108, пък криминализира проповядването на фашистка или друга антидемократична идеология, само че това в тази ситуация за съответното изказване е още по-трудно доказуемо. В този смисъл е доста допустимо, макар напъните на прокуратурата (която бе принудена да реагира заради острата социална и политическа реакция) и това мощно неоправдателно изказване на Костадинов да остане без санкциониране.

А то напълно не е изолирано, в противен случай - Костадинов непрестанно прави сходни изказвания, най-много във фейсбук. И прави усещане, че те нормално са много обтекаеми и премислени, тъй че да не са съставомерни, само че да основат усещане на доста директни и радикални закани.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР