София. Цар Симеон и първият председател на Европейския съвет и

...
София. Цар Симеон и първият председател на Европейския съвет и
Коментари Харесай

Цар Симеон и първият председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой бяха лектори на конференция в Белгия на тема ”Отново заедно да запалим хората за Европа”

София. Цар Симеон и първият ръководител на Европейския съвет и някогашен министър председател на Белгия Херман Ван Ромпой бяха лектори на конференция в Кралство Белгия на тематика: ”Отново дружно да запалителен хората за Европа ”. Това оповестиха от пресофиса на Негово Величество Цар Симеон II. Негово Величество бе поканен до изнесе лекция за бъдещето на Европейския съюз от Барон Бернар Сноа и д‘Опюр, ръководител на Европейската лига за икономическо съдействие и президент на Асоциацията на благородниците на Кралство Белгия. Близкото другарство на Негово Величество и барон Сноа датира от годините, когато той е изпълнителен шеф на Световната банка и по-късно от 1994 до 2002г. е член на Борда на шефовете на Европейската банка за реорганизация и развиване (EBRD). Барон Сноа беше също по този начин и добър прочут на починалия княз Кардам. Двамата се срещат за първи път във Вашингтон по време на следването на Княза. Неотдавна Барон Сноа гостува на Царя в България, а през 2015 година показа автобиографичната книга на Негово Величество на френски език в Брюксел. Бащата на барон Сноа е измежду подписалите Римския контракт, с който се слага началото на Европейски Съюз преди 60 години.
Конференцията се организира в средновековния палат Bois-Seigneur Issac, който понастоящем принадлежи на семейството Сноа и е ситуиран в предградията на белгийската столица.
Присъстваха над 500 посетители, измежду които доста белгийски политици като някогашният министър председател Марк Ейсценс, дъщерята на Пол-Анри Спаак, някогашен външен министър на Белгия, също подписал Римския контракт, академични преподаватели, политолози, дипломати.
Конференцията се организира като първо Цар Симеон и Херман Ван Ромпой направиха 30-минутни изложби, а по-късно дадоха отговор на многочислените въпроси от публиката. Модератор на диалога бе известният белгийски публицист Мишел Визарт де Бокарме, чиято щерка е една от жертвите на атентата на гарата в Брюксел.
В своето изявление Царят изрази своята безрезервна поддръжка на Европейския съюз и посочи какъв брой е значимо да не се обръща съществено внимание на всевъзможни песимистични настройки за разпадането на общността, които той счита за краткотрайни. “Тези 60 години без война на континента донесоха своите позитивни моменти. Сега младите могат да пътуват свободно, което в наше време към този момент се приема за даденост, да избират къде да учат, неща, които преди бяха немислими ”. “Тези благоприятни условия, на които се радваме в този момент, ме карат за смятам, че Европа би трябвало да се резервира непременно и то с общите старания на всички нас ”, се обърна Царят към участниците.
След изявлението си той отговори на доста въпроси. Единият от тях бе за глобите против Русия, на който Негово Величество изрази мнението си, че не вижда на практика смисъл в тях, тъй като ощетяват единствено съветските жители, а въпреки това вредят на нашия експорт към Русия. Като уверен европеец и заради своето родословие Царят насърчи публиката да се ангажират повече в отбрана на концепцията на политиците, основали Европейския съюз. На въпрос за връзките с Турция, сподели, че приветства самодейността България да посредничи сред Европейски Съюз и Турция, поради географската и историческа непосредственост на двете страни, поради което наскоро българският министър председател Бойко Борисов се срещна с президента на Турция Реджеп Ердоган.
Конференцията приключи с коктейл и музикална стратегия в градините на замъка.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР