София. През месец ноември 2021 г. стартира национална информационна кампания

...
София. През месец ноември 2021 г. стартира национална информационна кампания
Коментари Харесай

Магистър фармацевт Александра Миткова: Почти всеки трети човек има проблем с хемороидите

София. През месец ноември 2021 година започва национална осведомителна акция за повишение на осведомеността на обществото за методите за предварителна защита и значимостта от навременно лекуване на хемороидалната болест. Надсловът на самодейността е „ Хемороидите към този момент не са табу “, като задачата ѝ е да насърчи хората да потърсят консултация с доктор, вместо да се срамят и да крият за положението си. Кампанията се организира от самостоятелната френска фармацевтична компания Servier и уеб страницата, като ще включва участия, изявления и изявленията със здравни експерти, подготовка и разпространяване на осведомителни материали и видеа за пациенти за осведоменост за болестта и опциите за лекуване, преди признаците да се влошат.

Фармацевтите са на първа линия за поддръжка на пациентите, когато потърсят помощ напряко в аптеката. Днес ще Ви срещнем с магистър фармацевт Александра Миткова. Тя е приключила фармация в Медицински университет-Пловдив през 2010 година Вече 10 години работи като фармацевт. Управител е в аптеки " Медея ". Обича специалността си и работи на драго сърце на първа линия, като всеки ден се среща с пациенти и ги съветва. Интервюто се популяризира от Interimage.bg

Въпрос: Може ли фармацевтът да бъде потребен на пациент, който търси помощ при лекуване на хемороиди и по какъв начин?
Александра Миткова: Разбира се. Както казахте, фармацевтите сме на първа линия при консултация с пациенти изключително, когато става въпрос за хемороидална болест, тъй като те се тормозят да приказват за това. Случва се много постоянно да имат изострени признаци като парене, болежка, кървене и се тормозят да споделят дори и на околните си, тъй че в този случай идват при нас да потърсят съвет.
Въпрос: Какво съветвате хората в аптеката, които се обръщат към вас за консултация във връзка хемороиди?
Александра Миткова: Първо да кажем за хемороидите, че всеки ги има. Това са кръвоносни съдове, ситуирани в най-горната част на аналния канал. Когато приказваме за хемороидална болест, това е болестното уголемение на кръвоносните съдове. За облекчение на признаците при хемороидална болест предлагаме да се употребяват венотонични лекарства под формата на таблетки. Тези медикаменти покачват венозния тонус и имат вазопротективен резултат - усилват устойчивостта на кръвоносните съдове. Така че ефикасното медикаментозно лекуване облекчава хемороидалната болест, надлежно болката и кървенето. Също по този начин предлагаме и посещаване при доктор. По този метод може да се предотврати това положение да стане хронично, както и да не се стига до хирургическо лекуване или интервенции.
Въпрос: Какви са наблюденията Ви? Притесняват ли се пациентите да приказват за проблеми, свързани с хемороидите?
Александра Миткова: Да, тормозят се. Хемороидите до неотдавна бяха тематика табу. Точно това желаеме да променим. Време е да се приказва намерено за казуса, както и за признаците, свързани с тях. В това няма нищо срамно.
Често обясняваме на посетителите в аптеката, че е доста значимо да се подхващат ограничения в точния момент, както да се облекчат признаците, по този начин и да се предотвратят затрудненията от хемороидалната болест. С националната акция „ Хемороидите към този момент не са “ целим тъкмо това – да разбием стигмата за хемороидалната болест и да разпространим информация, да срещнем обществото с нея. Затова отправям пациентите си да посетят платформата venite.bg и да прочетат повече за хемороидалната болест, признаците, рисковите фактори и потребни препоръки за справяне с казуса.
Цялото изявление може да видите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР