София. 3025 безплатни правни консултации на хора от уязвимите социални

...
София. 3025 безплатни правни консултации на хора от уязвимите социални
Коментари Харесай

Зам.-министър Ганчев: Предоставени са над 3 хиляди безплатни правни консултации на хора от уязвимите социални групи в отдалечени райони и ромски махали

София. 3025 безвъзмездни правни съвещания на хора от уязвимите обществени групи са предоставени от мобилните групи от юристи и ромски посредници в последните 10 месеца по план на Националното бюро за правна помощ към Министерството на правораздаването, оповестиха от Министерството на правораздаването . Над 400 от осъществените съвещания са на хора под прага на беднотия, от отдалечени региони и от ромската общественост в област Стара Загора.

Това стана ясно по време на срещата сред заместник-министъра на правораздаването Борислав Ганчев и новоизбрания ръководител на адвокатската гилдия в Стара Загора Златина Йовчева.

Двамата разискаха напредъка по план „ Подобряване на достъпа до правораздаване на лица, живеещи под прага на беднотия със специфичен фокус върху дами, деца и ромската общественост “, финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021 година

Най честите тематики, по които хората търсят правна помощ са наставнически права, прехрана на деца, обществени помощи и въпроси, отнасящи се до услуги за доставка на електрическа енергия и вода за битови потребности. Редица от въпросите са свързани и с проблеми с домашното принуждение, установяват юристите.

Заместник-министър Ганчев съобщи, че Министерството на правораздаването работи интензивно по законопроекта за домашното принуждение взаимно с необятен кръг институции и неправителствени организации. Той се ангажира да следи работата по плана и да оказва спомага.
Според адв. Йовчева мобилните екипи извънредно добре работят с ромските посредници, който в това число провеждат тематични срещи с общността, на които се осъждат опциите за решаването на съответни наболели въпроси.

На територията на Стара Загора по плана, финансиран от НФМ 2014-2021 работят седем юриста. Поради високия интерес към предоставяната услуга Националното бюро за правна помощ е одобрило в допълнение още 5-ма юристи, които от идната седмица ще се включат в мобилните екипи там.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР