Собственикът на Банка ДСК – унгарската OTP Bank – придобива

...
Собственикът на Банка ДСК – унгарската OTP Bank – придобива
Коментари Харесай

Голяма новина за Банка ДСК

Собственикът на Банка ДСК – унгарската OTP Bank – придобива още една финансова институция в района на Централна и Източна Европа. Групата купува втората по величина банка в Словения – NKBM, откакто локалният пазарен регулатор публично даде утвърждението си, съобшава economic.bg.

С придобиването OTP ще се трансформира в най-големият състезател на словенския банков пазар.
-->
Одобрението от антимонополния регулатор идва година и половина след подписаното авансово съглашение по договорката. OTP Bank се контракти за нея още през първата половина на 2021 година с американския фонд Apollo и Европейската банка за възобновяване и развиване, които имат надлежно 80 и 20% от капитала на NKBM.

Стойността на договорката остава поверителна, само че съгласно няколко локални медии цената възлиза на почти 1 милиарда евро.

След привършване на придобиването OTP ще сплоти основаната в Марибор NKBM със SKB, друга словенска банка, която закупи през 2019 година, с цел да сътвори това, което съгласно нея ще бъде най-голямата банка в страната по размер на депозитната и кредитната маса.

OTP е листвана на фондовата борса в Будапеща и участва на 11 пазара. По нейни данни новата договорка я прави водещ състезател на пет от тези пазари.

Експанзията

В последните няколко години OTP се разшири в района, като закупи активите и на гръцката Alpha Bank в Албания което ѝ даде забележителен дял от локалния пазар.

Новината демонстрира, че банковата консолидация – развой, който от към две години набира все по-голяма мощ в Европа – продължава.

Всичко това не подминава и България, където притежателят на ОББ – KBC Group – купи Райфайзенбанк България, a Пощенска банка купува сдружението за потребителско кредитиране БНП Париба Лични Финанси. Собственикът на Пощенска банка – Eurobank – направи стъпки за придобивания още в Сърбия, Гърция и Кипър.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР