Снимкана триеврейски момичета, бягащи от Нацистка Германия, се превръща в

...
Снимкана триеврейски момичета, бягащи от Нацистка Германия, се превръща в
Коментари Харесай

След 84 години: Разгадаха мистерията около емблематична снимка на три момичета, избягали от Холокоста

Снимкана триеврейски девойки, бягащи от Нацистка Германия, се трансформира в емблематичен облик, който се появява в музеи, изложения и изявления. Тя е направена на лондонската гара " Ливърпул стрийт ", само че повече от 80 години самоличността на девойките е мистерия.

Днес знаем, че трите момиченца са Рут,Инге Адамец и Хана Коен.

Инге не си спомня, че фотографията е направена, и в продължение на десетилетия даже не знае за нейното битие. Петгодишното тогава момиче е избягало от вкъщи си в Бреслау, Германия, който към този момент се назовава Вроцлав и се намира в Полша. Тя бяхга дружно с 10-годишната си сестра Рут.

Майка им и по-малката им сестра са останали и са били убити в концентрационния лагер Аушвиц.

Едва когато е на възраст за пенсия, Инге осъзнава, че тя и Рут, която умирапрез 2015 година, са вечно обезсмъртени като икони на Холокоста и Kindertransport - термина, с който се назовава всеобщото изтегляне на еврейски деца от Нацистка Германия през 1939 година

Дълго време те са известни единствено като " трите дребни девойки ", само че в този момент знаем, че това са Рут, Инге Адамец и Хана Коен.
Инге открива себе си на фотографията в книгата " Никога повече " на историка Мартин Гилбърт. " Това беше огромна изненада ", споделя тя.

" Той просто е поставил тази фотография в книгата " Три дребни девойки ", по тази причина взех решение да му пиша и да му кажа, че съм към момента жива. Хората споделят, че наподобявам на Шърли Темпъл. Може би тъй като се усмихвам. "

" Погледнете Рут, наподобява мощно афектирана. "

" Не знам кое е това трето момиче с куклата. Никога не съм знаела коя е тя ", признава Инге.

Емблематичната фотография на трите девойки има по-дълбока история. Оказва се, че третото момиче е Хана Коен, тогава на 10 години,пристигнала в Обединеното кралство заради евакуацията на Kindertransport от Нацистка Германия през 1939 година. Въпреки че не помни момента на фотографията, Хана пази живи мемоари за пътуването и куклата.

Преди да почине, през 2018 година, документира своето преживяванев изявление за Лондонския университет. Едва повече от 80 години по-късно дъщерите ѝ Деби и Хелън Сингър се натъкват на аудио поредност на Би Би Си, която разкрива истината зад фотографията. Изпълнени с неспокойствие, те споделят разкритието с Инге, която в този момент е на 89 години и живее в Южен Лондон. Така се се стига до сърдечна среща вИмперския боен музей.

Благодарение на задълбочени изследвания, е разкрита самоличността ина фотографа на фотографията, мъж на име Джон Ф. Стивънсън от Глазгоу. Снимката, която в началото се появява във вестници и изложения, последователно получава самопризнание.

Благодарение на напъните на дъщерите на Хана, имената и на трите девойки към този момент съпровождат фотографията, което им дава от дълго време заслуженото самопризнание. Инге, Хана и Рут са увековечени вечно на тази историческа фотография, която хвърля светлина върху техните истории и уважава живота им.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР