Сметната палата отказа да завери годишните финансови отчети за 2016

...
Сметната палата отказа да завери годишните финансови отчети за 2016
Коментари Харесай

Сметната палата отказа да завери годишните финансови отчети на пет бюджетни организации

Сметната палата отхвърли да завери годишните финансови доклади за 2016 година на пет бюджетни организации. От институцията разпространиха до медиите известие, в което се прецизира, че това са Държавната организация " Държавен запас и военновременни ресурси ", общините Лозница, Омуртаг и Братя Даскалови, както и Софийският университет.

Одитният орган отхвърли да завери финансовия доклад на висшето учебно заведение още през лятото на предходната година. Тогава от Сметната палата оповестиха, че Софийският университет " Св. Климент Охридски " не дава вярна и почтена визия за неговото финансово положение и имущество. Още от 2012 година са открити повтарящи се отклонения, поради които не са заверени докладите на университета за 2014 и 2016 година, а през 2012, 2013 и 2015 година документите са подписвани с запаси.

От Сметната палата акцентират, че във финансовите одити за 2017 година са поправени неточности в докладите на министерства, ведомства, държавни висши учебни заведения и общини за общо 3.6 милиарда лева, което е с 42% повече спрямо поправените отклонения за 2015 година

90% от всички финансови доклади са заверени без запаси. Само на 19 бюджетни организации документите са подписани с запаси. Високият % на този тип заверки се дължи на това, че инспекторите на Сметната палата спомагат да се поправят още по време на финансовите одити отклонения, допълват от институцията.

Сред заверените с запаси финансови доклади са тези на 4 министерства и на 15 общини. Най-често установяваните неточности при правенето на доклад са неправилното осчетоводяване на получените и разходвани средства по стратегии на Европейски Съюз, неспазването на задължението за обзор за амортизация на дълготрайните активи и други

От Сметната палата оповестиха още, че поддържат самодейността за основаване и приемане на Европейски счетоводни стандарти в обществения бранш, с което ще се покачат качеството и прозрачността на финансовото отчитане в обществения бранш и ще се основат условия за реализиране на по-добро финансово ръководство на публичните запаси и обществения дълг.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР