Смъртта на водещ критик е напомняне за параноята на Путин.

...
Смъртта на водещ критик е напомняне за параноята на Путин.
Коментари Харесай

Един мъртъв критик и параноята на един диктатор

Смъртта на водещ критик е увещание за параноята на Путин. Не знаем дали Кремъл има пръст в гибелта му, само че сигурно не са изпълнили задължението си да се грижат за своя най-известен пандизчия. Преждевременната смъртна съветския опозиционен водач Алексей Навални в допълнение понижи бързо намаляващата съветска съпротива, чиито членове бяха убити, наказани на дълги затворнически периоди или принудени да бъдат изпратени в заточение, защото съветският президент Владимир Путин дава да се разбере, че няма да толерира провокации към своя режим, пишат СиЕнЕн, Франс 24, Агенция Франс Прес, АП и Ройтерс. 

Защо това се случи в този момент? Знаем, че Путин може да бъде спокоен, прагматичен и опортюнистичен. Но тази гибел идва в непредвиден миг за Русия и Кремъл. Не наподобява Путин да е имал потребност Навални да почине в този момент. Гласът на дисидента беше утихнал. Той беше трансфорат в шепот от Арктическия кръг, стеснен в затворнически режим, който самичък по себе си можеше да се окаже опасност за здравето на човек, който към този момент беше оживял след жестока офанзива с отрова в аероплан през 2020 година

След месец са президентските избори. Смъртта му идва единствено ден преди формалния старт на акцията преди новия тур от президентските избори, плануван за 15-17 март. Путин управлява измененията в конституцията през 2021 година, които ще му разрешат да се кандидатира за още два шестгодишни мандата, което значи, че може да остане на власт до 2036 година Путин към този момент е най-дълго управлявалият водач на Кремъл след руския деспот Йосиф Сталин, който умря през 1953 година

Навални не беше претендент и в никакъв случай не е имал късмет да бъде подобен в затворената система на ръководена " народна власт ", която Путин поддържа от 2004 година Той беше най-смелият и деен конкурент, с който Путин се сблъсква от десетилетия. И въпреки всичко пандизът му в изправителен дом номер 3 в Ямало-Ненецкия самостоятелен регион послужи до известна степен като увещание какво се случва с тези, които се опълчват на Кремъл. И със гибелта му Путин е в по-рискова позиция.

В международен мащаб фокусът се измести от възобновяване на Русия при нейната противозаконна инвазия в Украйна към гневното й заглушаване даже на най-тихите гласове на противоречие. Мюнхенската конференция по сигурността, избрана тази заран да бъде тревожна серия от уверения от вицепрезидента Камала Харис по отношение на неотдавнашните забележки на Тръмп и бъдещето на НАТО, в този момент ще бъде с увещание за действителната и сегашна опасност от Путин за всеки, който му се опълчва.

Това приказва за разтревожен Кремъл. Обстоятелствата към гибелта на Навални ще бъдат известни едвам след известно време и постоянно - евентуално - посредством информация, предоставена от Кремъл. Той се причислява към дълъг лист от съперници на Кремъл, които починаха преди времето си. Анна Политковская - убита на стълбището си през 2004 година Александър Литвиненко - токсичен в Лондон през 2006 година Борис Березовски - някогашен поддръжник, открит мъртъв в банята си през 2013 година И напълно неотдавна Евгений Пригожин - някогашен поддръжник, който умря с огромна част от наемниците си от Вагнер в подозрителна самолетна злополука предходната година.

Критиците на Кремъл смятаха, че гибелта на Пригожин е до известна степен неизбежна. Всъщност прошката, която Путин сподели, откакто индивидът, прочут като негов " основен готвач ", поведе злощастен и зле умислен протест през юни предходната година, изглеждаше като отклоняване. Той извика Вагнер в Кремъл и като че ли остави похода им към Москва да мине. Когато самолетът на Пригожин и целият му топ екип се взривиха в небето седмици по-късно, търпението и безпощадността, с които Путин постоянно е бил прочут, се върнаха в полезрението.

Но моментът на гибелта на Пригожин работи в интерес на Путин. Може да е ужасило неговия хайлайф, само че е било планувано и главно увещание за трайното му наказване за " предатели ". Путин постоянно е запазвал особено, свръхестествено пренебрежение към предателите. Тези, които заключиха, че той стои зад това, щяха единствено да си напомнят неговото самообладание, ловкост и устойчивост.

Смъртта на Навални припомня за параноята на Путин. Той не наподобява в положение да понесе риска най-отявленият му конкурент да остане жив: съветските затвори елементарно биха могли да го запазят в сигурност и здраве за неопределен срок, в случай че това беше тяхната предоставена задача. Нямаме цялостна бистрота за тяхното присъединяване, само че това не е Кремъл, който не се опасява от бъдещето.

Предвещава ли смяна в метода, по който се води войната в Украйна? Това не е ясно и Москва към този момент е надалеч, въпреки и евентуално да си стъпи на крайници. Променя ли това вероятността Путин да остане в Кремъл? Въобще не.

Говори ли за човек, съкрушен от паники и благополучен да понесе световното отвращение от гибелта на Навални, в случай че това отстрани и най-малките вероятни опасности за неговото ръководство? Да.

И това може да е трайното завещание от смелостта и саможертвата на Навални. Смъртта му приказва за един Путин, който е по-напрегнат, изолиран, параноичен и отвън надзор, в сравнение с се показва в обществения си облик.

Широко се притесняваха, че Алексей Навални рискува живота си, като се нарежда като най-гласовия критик на Путин във все по-репресивна Русия, даже го оспорва за президентския пост през 2018 година На 8 декември Путин разгласи своята кандидатура за преизбиране и се чака да завоюва, като се има поради неналичието на политически други възможности и желязната хватка на Кремъл върху държавния уред.

Тези, които бяха задоволително смели да се опълчват на Путин преди вота, бяха възпрепятствани от правни провокации.

Бившият законодател Екатерина Дунцова получи възбрана през декември да провокира Путин, когато Централната изборна комисия съобщи, че отхвърля да одобри номинацията й, базирайки се на неточности в показаните документи, които включват неверно изписани имена. Дунцова сподели, че ще апелира решението пред Върховния съд и се обърна към партията " Ябълка " да я номинира за претендент, откакто създателят и водач на партията Григорий Явлински сподели, че няма да се състезава с Путин за президентския пост.

Дунцова сподели, че желае да види " по-хуманна " Русия, която е " миролюбива, другарска и подготвена да си сътрудничи с всички на правилото на почитание ".

Друг антивоенен претендент, Борис Надеждин, също беше дисквалифициран от вота. Върховният съд на Русия в четвъртък отхвърли правосъдните оспорвания на решението, само че Надеждин сподели, че ще апелира и ще подаде нов иск против отхвърли на изборната комисия да го записва като претендент.

" Не се отхвърлям и няма да се откажа ", сподели той.

Навални беше най-гласовитият критик на Путин и този, който получи най-голямо интернационално самопризнание, спечелвайки премията " Сахаров " на Европейски Съюз за правата на индивида през 2021 година

Не е изненадващо, че Кремъл откри метод да го в профил от конкуренцията. Навални беше наказан на още 19 години затвор през август предходната година за екстремизъм. Той към този момент излежаваше деветгодишна присъда за заграбване и други обвинявания, които той поддържаше като политически стимулирани.

Навални изчезна за малко през декември от затворническата колония ИК-6 във Владимирска област, на към 250 километра източно от Москва, където е прекарал по-голямата част от задържането си. Изчезването му предизвика необятна интернационална паника, като държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен разгласява изказване на X малко преди Коледа, в което споделя, че е " мощно угрижен за местонахождението на Алексей Навални ".

След като изпратиха стотици молби до центровете за задържане в цяла Русия, съдружниците на Навални съумяха да го намерят. В поредност от известия, оповестени на X малко по-късно, Навални сподели, че е " добре " и че е дошъл в своя нов - и доста по-отдалечен - арктически затвор.

Репортер на БиБиСи каза, че Навални " наподобява добре ", когато се появи посредством видеовръзка на правосъдно съвещание ден преди гибелта си.

Критиците на Путин от дълго време имат злощастния табиет да умират прибързано.

Други се озоваха зад решетките, излежавайки дълги присъди в пандиза. На фона на войната в Украйна на 4 март 2022 година беше признат закон, криминализиращ " дискредитирането на съветските въоръжени сили " ; през идващите три дни бяха формирани повече от 60 каузи против упрекнати в нарушение на новия закон, " по-голямата част " от които мирни антивоенни протестиращи, съгласно Human Rights Watch.

Руският политически деятел и някогашен публицист Владимир Кара-Мурза, беше наказан предишния април на 25 години затвор за обществено наказание на нахлуването на Русия в Украйна. Той беше наказан за държавна измяна и разпространяване на " подправена " информация за съветските военни, наред с други обвинявания.

Кара-Мурза, член на бързо намаляващата група от опозиционни фигури, които остават в Русия, сподели, че е решен да бъде глас както против Путин, по този начин и против нахлуването в Украйна.

Смъртта на Навални в допълнение отслабва съветската съпротива, която към този момент е унищожена от гибел и отнемане от независимост, като други са избягали в заточение заради опасения за сигурността си.

Няма съвсем " никакви благоприятни условия за изложение на рецензия " в Русия, където репресиите са достигнали мащаб, " непостижим от края на Втората международна война ", сподели специалистът по Русия Сесил Вайсие от университета Рен-II пред FRANCE 24 малко откакто Кара-Мурза беше наказан.

Но тя сподели, че няколко гласа към момента остават и тяхното наличие в Русия има " алегорична тежест " - даже в случай че им е попречено да имат действителна власт.

Запитан във кино лентата от 2022 година, озаглавен " Навални ", какво би било посланието му към съветския народ, в случай че бъде погубен, Навални отговори: " Не се предавайте. Не би трябвало, не можете да се отказвате. Всичко, което е належащо, с цел да победи злото, е положителните хора да не вършат нищо. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР