Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков през миналата седмица

...
Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков през миналата седмица
Коментари Харесай

Филолог управлява милиарди левове за пътища и ВиК холдинга

Служебният министър на районното развиване Иван Шишков през предходната седмица показа екипа си и по какъв начин е разпределил ресорите сред заместник-министрите. Стана ясно, че е дал своя вот най-сериозно доверие на Захари Христов, на който делегира да дава отговор за Агенция „ Пътна инфраструктура “, Дирекция „ Търговски сдружения и концесии “ (под шапката, на която са всички компании, в това число „ Автомагистрали “ ЕАД), Дирекция „ Геозащита и благоустройствени действия “ (която дава отговор за свлачищата) и Дирекция „ Водоснабдяване и канализация “ (към която е ВиК холдинга). На процедура заместник-министър Захари Христов ще се разпорежда с близо 5 милиарда лева

В ABCnews беше изпратена автобиографията му, която е показал в Министерския съвет, когато е бил назначен на поста от министър-председателя Гълъб Донев. В нея той не показва образованието си, а единствено магистърската си степен - „ Бизнес администрация “ от Ппловдсивския университет „ Паисий Хилендарски “. В интернет страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/ също не е посочено друго.

В продължение на близо седмица пресцентърът на министерството отхвърляше да отговори на ABCnews какво е бакалавърското обучение на Захари Христов и дали има специализации или следдипломни квалификации. Неговият учебен ценз се оказа съвсем държавна загадка. Наложи се да се обърнем и към пресцентъра на Министерския съвет. Едва тогава от Министерство на регионалното развитие ни дадоха отговор, че Христов е бакалавър по „ Българска лингвистика “ от ПУ „ Паисий Хилендарски “.

Понеже нито бакалавърът, нито магистратурата му дават нужния учебен ценз да ръководи и управлява тези сдружения, които главно се занимават със строителство и поддръжка на републиканската мрежа и ВиК инфраструктурата, по тази причина от министерството настояват, че той има следните следдипломни квалификации: Стратегическо водачество и ръководство на промяната; Добри практики при използването на Закона за публичните поръчки; Прилагане на новия Закон за концесиите; Одит на средствата от Европейски Съюз.

Разследването на ABCnews обаче сподели, че това не са следдипломни квалификации, които нормално са с дълготрайност от 7 месеца до година. Оказа се, че това са регулярни еднодневни образования на Института по обществена администрация, който е конструкция към Министерския съвет и е водещата институция за образование на чиновници в държавната администрация. Годишно всеки държавен чиновник минава най-малко 4-5 такива образования.

Захари Христов беше на същата служба в служебното държавно управление, ръководено от Стефан Янев, с сектор ТОЛ системата, само че предишният октомври беше отхвърлен тихомълком. Още тогава се заприказва, че евентуалната причина е подозрения за корупция. Разследване на уеб страницата „ Благоевград нюз “ сподели, че Христов е желал 10% от компания, на която Министерство на регионалното развитие дължи 2 млн. лева за осъществени действия, с цел да и се заплати сумата по фактура. Срещата с представители на компанията се е състояла в дома му в пловдивското село Ягодово, където има къща и някогашният началник на Българска социалистическа партия Пловдив и притежател на Пловдивския панаир Георги Гергов.

Журналистът Сашо Диков също реагира за Захари Христов тези дни. Ето какво написа той във фейсбук: „ Около Христов се заформя такава сага, каквато нашата политическа реалност не помни от десетки години. За сагата разбираме от следствието на колежката Мариета Димитрова от Blagoevgrad-news.com, където са и всички детайлности. Строителна компания има да получава от страната пари. Зам. -министър Захари Христов споделя на шефа на компанията, че против 10% от сумата /100 000 лева рушвет/ нещата ще бъдат оправени. Строителят освен отхвърля, само че отива при министър Комитова, /шефка на Христов/ и споделя за рекета. От там, дългогодишният шеф в Министерство на регионалното развитие Тодор Стоянов завежда строителя при Димитър Стоянов /тогава началник на кабинета на президента/. Румен Радев също демонстрира интерес и като чува описа е гневен. Два дни по-късно Христов е уволнен. Тихомълком. Тази тишина да крещи? Девет месеца по-късно въпросният Христов е назначен отново за заместител министър към този момент в държавното управление на Гълъб Донев и отново в Министерство на регионалното развитие. В началото на август т.г. колежката Мариета Димитрова изпраща въпроси към всички вероятни институции по проблема Захари Христов. Отговор никакъв. Ето за какво, приканвам: Радев, Янев и Комитова, за какво мълчахте и продължавате да мълчите по случая? Радев, Гълъб Донев, арх. Шишков и фамозният секретар на Радев – Николай Копринков, за какво назначихте Захари Христов още веднъж? Впрочем, назначението е станало със здравото лобиране на Копринков, проличава от следствието на благоевградската журналистка, а също така индивидът, съдействал за осветление на подкупа – Тодор Стоянов – към този момент е уволнен от Министерство на регионалното развитие. Разбира се, чакаме позицията на самия Захари Христов. А къде са от самото начало Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата, а къде са в този момент? “, приключва Сашо Диков.

Захари Христов е родом от Пловдив, от където е и Николай Копринков - секретар на президента Румен Радев по вътрешните въпроси. Двамата са били членове на Българска социалистическа партия по времето на Гергов. Според източници на ABCnews от партията, Христов е протежиран точно от Копринков, който го постанова в служебните държавни управления на Янев и Гълъб Донев. Първоначално Коапрников даже се опитал да наложи кандидатурата на Христов за министър, само че поради скромната му биография, президентът Румен Радев е отказал и е предпочел Иван Шишков, който е проектант по обучение и дълги години е бил в администрацията.

Метаморфозите на министър Иван Шишков

На въпросната конференция от предходната седмица, министър Шишков изненада публицистите с амбициозна управническа стратегия за цялостен мандат, вместо да разгласи главните задания, с които ще се заеме в идващите два месеца, колкото се допуска, че ще е служебното държавно управление. Той стана известен като заместник-министър на районното развиване в кабинета на Стефан Янев, когато титуляр на поста беше арх. Виолета Комитова. Малко евентуално е Шишков да не е осведомен с аргументите, довели до отстраняването на сътрудника му тогава Захари Христов. Затова решението му да довери на Христов ръководството на милиарди левове държавни пари повдига доста въпроси. Видно същият даже няма нито нужното обучение, нито опит и стаж.

Комитова завоюва благосклонностите на мнозина поради борбата, която поведе против корупционните практики, наследени от ГЕРБ. Именно тя разкри злоупотребите със стотици милиарди левове за пътна поддръжка и строителството на Автомагистрала „ Хемус “. Тогава Шишков громеше някогашните ръководещи и техните обичани строителни компании. Затова се очакваше в своя мандат той да продължи същата линия. Все повече обаче излиза наяве, че актуалният районен министър няма такива планове. Наскоро смени управленията на АПИ, Автомагистрали и ВиК холдинга като назначи лица, които са тясно свързани с ръководството на ГЕРБ. Някои от тези назначения даже се дефинират като скандални. Въпреки, че Шишков е министърът с най-вече медийни изяви в този кабинет, той заобикаля да приказва за тези промени и кражбата на стотици милиони държавни пари. Нещо повече, сега е най-горещият труженик да се платят над 700 млн. лева за осъществени поправки по пътищата на същите тези компании, за които твърдеше, че са получили над 750 млн. лева задатъци за градежа на сектори от Автомагистрала „ Хемус “, без да има каквито и да било строителни бумаги./ABCnews
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР