Сливен. Закриването на услугата Помощник в дома“ и съкращаването на

...
Сливен. Закриването на услугата Помощник в дома“ и съкращаването на
Коментари Харесай

Местни избори 2019: Кольо Милев, кандидат за кмет на Сливен от БСП: Закриването на „Помощник в дома“ и съкращенията в социалния патронаж засегнаха най-уязвимите хора в общината

Сливен. „ Закриването на услугата „ Помощник в дома “ и съкращаването на потенциала на обществения патронаж в Сливен засегна една от най-уязвимите групи на обществото ни. Системата, която бяхме построили в предходния мандат, работеше добре. Освен в Сливен, патронажът имаше кухни-майки в Блатец, Крушаре и Кермен, които захранваха близките села с топла храна. Общината успяваше да отговори на потребностите на доста хора. Не мисля, че от закриването на кухните и на помощниците се завоюва или се направиха огромни икономии “, разяснява претендентът за кмет на Сливен ген. Кольо Милев. Това оповестиха от предизборния щаб на Българска социалистическа партия .
Звеното към Домашния обществен патронаж „ Помощник в дома “ беше разкрито по времето му като кмет и в него работиха 36 помощници, заети с почасова грижа за възрастни и заболели хора. Те оказваха медико-социални грижи или предоставяха помощ съгласно съответни потребности – някои от помощниците пазариха, други се грижеха за семейството на нуждаещите се. Първоначално за услугата беше обезпечено външно финансиране, само че след приключването на периода общината реши да не закрива услугата, а да я продължи със лични средства като потребна процедура за жителите си. Потребителите на услугата заплащаха алегорични суми според Наредба на Общинския съвет.
Според Милев би трябвало да се търси решение и на различен проблем. „ На този стадий децата с увреждания, които не живеят в Сливен няма по какъв начин да употребяват услугите на Дневния център за деца с увреждания и това пречи на интеграцията им. Има опция да се обезпечи превоз за децата от селата. Нужно е да се планува и най-малко една демонстрация годишно, отдадена на интеграцията на децата с увреждания “, уточни той. В програмата на претендента на Българска социалистическа партия са залегнали още налична градска среда, като средствата да се обезпечават от разнообразни източници – външно финансиране, личен общински запас, доброволчески и благотворителни акции.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР