Следващия вторник в Париж започва процес срещу трима висши служители

...
Следващия вторник в Париж започва процес срещу трима висши служители
Коментари Харесай

В Париж вапочва процес срещу трима висши служители на режима на Башар Асад

Следващия вторник в Париж стартира развой против трима висши чиновници от режима на Башар Асад , споделя в. " Гардиън ".

Те са упрекнати, че са изтезавали брутално и умъртвили татко и наследник, които са били съперници на режима в Дамаск. " Гардиън " отбелязва, че трима високопоставени сирийски чиновници ще бъдат съдени задочно, само че делото може да проправи пътя за процес срещу самия президент на Сирия Башар Асад за военни закононарушения

Всичко стартира в среднощ на 3 ноември 2013 година, когато петима сирийски чиновници извеждат студента по филантропични науки Патрик Дабаг от дома му в квартал Мезех в Дамаск .

На идващия ден, в същия час, същите мъже, в това число представител на разследващото звено на сирийските военновъздушни сили, се връщат с десетина бойци, с цел да арестуват бащата му Мазен Даба година

Те упрекват 48-годишния консултант по образованието във френския колеж в града, че не е съумял да възпита вярно сина си. " Ще те научим да го възпитаваш ", споделили те, само че не била посочена съответна причина за ареста.

Това щял да бъде последният път, в който някой от фамилията им щял да ги види. В продължение на съвсем пет години след ареста им не се чува нищо за двамата мъже, които с изключение на сирийско имат и френско поданство. През юли 2018 година обаче официалните управляващи издават удостоверения, в които се показва, че Патрик Дабаг е умрял през януари 2014 година, а Мазен Дабаг - през ноември 2017 година

Не е посочена обаче причина за гибелта и телата не са върнати на фамилията .

По време на френското следствие, довело до покачване на обвинявания против тримата офицери по делото Дабаг, повече от 20 сирийци, множеството от които са претърпели ужасите от пандиза Мезе, разказват ужасните условия , на които са били подложени бащата и синът от сирийските служби.
 Башар Асад насрочи за 15 юли парламентарните избори
Башар Асад насрочи за 15 юли парламентарните избори

Сирия търси излаз от политическата рецесия

Адвокатът на жертвите Клеманс Бектарт сподели, че процесът не би бил вероятен без техните показания за " ужасната действителност на закононарушенията, осъществени в пандизите на Башар Асад ".

Във вторник в Париж ще се организира правосъден развой против трима високопоставени сирийски чиновници, упрекнати в присъединяване в закононарушения против човечеството и военни закононарушения, свързани с тяхното изгубване и гибел.

Али Мамлук, 78-годишен, началник на сирийските секрети служби и консултант по сигурността на президента Башар Асад, Джамил Хасан, 72-годишен, началник на разследващото звено на сирийските военновъздушни сили до 2019 година и член на обкръжението на Асад, и Абдел Салам Махмуд, при започване на 60-те години, шеф на разузнаването в известния център за задържане " Меззех ", където се счита, че са били държани татко и наследник, са упрекнати в съучастничество в техния арест, изтезания и гибел .
 Европейски Съюз глоби лица и компании в Сирия, свързани с Башар Асад
Европейски Съюз глоби лица и компании в Сирия, свързани с Башар Асад

Мерките са поради продължаващата война в страната

Съдебни процеси против сирийци са провеждани в Нидерландия, Германия и Швеция, само че за първи път пред съда ще бъдат изправени толкоз високопоставени фигури, близки до президента Башар Асад.

През ноември предходната година Франция издаде интернационална заповед за арест на Асад поради потреблението на химическо оръжие против цивилни .

Други трима души, в това число братът на Асад - Махер, също бяха упрекнати за потреблението на неразрешения газ зарин при две набези през август 2013 година, при които починаха над 1000 души, в това число стотици деца.
 Франция издаде заповед за арест на президента на Сирия Башар Асад Обновена
Франция издаде заповед за арест на президента на Сирия Башар Асад

Това е първата интернационална заповед за арест, която беше издадена за сирийския държавен глава

Смята се, че това е първият случай, когато настоящ държавен глава е обект на заповед за арест в трета страна за закононарушения против човечеството. Очаква се по-късно този месец френски съд да реши дали следствието против Асад може да продължи.

Конфликтът в Сирия стартира с митингите и продемократичните манифестации от Арабската пролет през 2011 година и прерасна в революция, а през идната година избухна всеобщо въстание против Асад.
 Санкции на фамилията на Башар Асад поради трафика на дрога
Санкции на фамилията на Башар Асад поради трафика на дрога

Братовчедите на диктатора ръководели мрежа за експорт на каптагон

Смята се, че повече от 15 000 сирийци са били измъчвани до гибел от чиновници на сирийското разузнаване. По данни на Сирийската мрежа за правата на индивида в спора са убити над 230 000 цивилни, в това число 30 000 деца.

Въпреки войната, през последните 12 месеца Асад е оправдан в арабския свят.

Той е канен на конгреси на върха на Арабската лига и на срещи с други районни водачи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР