Следи от са открити във кости, превърнали се във вкаменелост,

...
Следи от са открити във кости, превърнали се във вкаменелост,
Коментари Харесай

Възможно ли е ДНК да е оцеляла 6 милиона години в черупката на костенурка?

Следи от са открити във кости, трансформирали се във вкаменелост, на изчезнала костенурка на възраст 6 милиона години. Това е много впечатляващо остаряло доказателство за ДНК, което подсказва, че генетичният материал може да се резервира доста по-дълго, в сравнение с се смяташе до момента.

Вкаменелостта, открита по карибското крайбрежие на Панама, се състои от счупена черупка, само че останалият скелет е загубен. Той принадлежи на тип костенурка от рода Lepidochelys, който се среща и през днешния ден под формата на морските костенурки атлантическа и маслинова ридлея. Точният тип на вкаменелостта не е 100-процента явен, макар че се допуска, че тя принадлежи на новооткрит липсващ тип.

В скорошно изследване учените изясняват по какъв начин може да са разкрили следи от ДНК, заключени в непокътнатите костни кафези на костенурката, наречени остеоцити. Докато преглежда остеоцитите под микроскоп, екипът вижда вътрешни структури, сходни на " ядра ". Тъй като ядрото е органелът в клетките, в който се съхранява ДНК, те организират тест за съществуване на генетичен материал и за тяхна изненада той е позитивен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР